Helsingi palk laseb Tallinnas priisata

Peep Sooman 12. veebruar 2001, 00:00

Äripäev võrdles hindu Tallinnas ja Helsingis. Võrdluses kasutati sarnaseid, kuid suvaliselt valitud tooteid. Lisaks esmatarbekaupadele, riide- ja tehnikakaupadele ning ehitusmaterjalidele võrdlesime ka olulisemate teenuste hindu, mida nii eestlane kui meie põhjanaaber pidevalt kasutavad.

Ehkki kaupade ja teenuste hindu vaadeldes jääb mulje, et soomlane saab palga eest osta kõike kolm korda rohkem kui eestlane, pole siiski ka sealne elu meelakkumine ? ainuüksi korteriüüri tuleb Soomes maksta kolm-neli korda rohkem, mis sööb ka lõviosa palgast.

Tänavapildis ei paista soomlane eestlasest palju õnnelikumana. Teed küsivale eestlasele nähvatakse tigedalt, kerjused lunivad Helsingi äärelinnas Malmis asuva Prisma ees penne, taksojuhid hädaldavad, et valitsuse kehtestatud taksotariifid peaks kõrgemad olema.

Andres Sooba
Stockmann ASi tehnikaosakonna juhataja

Sony televiisori hinnaerinevus võib olla tingitud sellest, et Sony kaup tuleb eri kohtadest. Meil on Sony Baltic, Soomes on Sony Nordic. Ehkki Sony Baltic allub Sony Nordicule, on hinnapoliitika erinev. Üks võimalus, miks Soomes on see toode odavam, võib olla selles, et kunagi on saadud suurem kogus madalama hinnaga. Üldjuhul on Soomes tehnikakaubad umbes 10 protsenti kallimad kui Eestis.

Raul Kadaru
ASi Fanaal (Ehitusmaailm) kaubandusdirektor

Kui tegu pole Eesti tootjaga, siis välismaa tootja hind on sarnane. Fanaal pole väike ettevõte ja me suudame konkureerida sisseostuhindades ka K-Rauta ning Keskoga. Sealt edasi tulevad aga kulutused ? logistika, palgad jms. Eesti on geograafiliselt omapärases situatsioonis Ida-Euroopa suhtes, nii mõnigi sisseostuhind on meil isegi madalam, arenenumatesse riikidesse müüakse teise hinnaga. Sel puhul tegutseme korralduste järgi, arenenud riikidesse me kaupu ei vahenda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing