Lahendus: Mart Laari asemele Kallas või Ilves

13. veebruar 2001, 00:00

Äripäeva arvates on tulistamisskandaali parim lahendus Laari ametist lahkumine. Uueks peaministrikandidaadiks sobivad Siim Kallas või Toomas Hendrik Ilves.

Fakt, et peaminister Mart Laar on valetanud ja vassinud, kahandab kogu valitsuse usaldusväärsust. Opositsioon üritab tulistamislugu hoida pikalt päevakorral. Juba on sõna võtnud ärimees Meelis Lao, kes teatas, et Robert Lepikson soovis tema vahendusel Laari abi ärivaidluse lahendamisel. Soovitakse luua riigikogus erikomisjoni, tulekul on kaitseväe juhataja raport, raske on aimata president Lennart Meri reageeringut, räägitakse kriminaalasja algatamisest Mart Laari suhtes. Viimane on vähetõenäoline, sest nii seab Savisaar tule alla Lepiksoni, kes populaarse foto kaasa võttis.

Vabandused, et Laar midagi ei mäleta ja et ta ei valetanud, vaid andis ainult hinnangu Kesknädala artiklile, et valetajateks olid pressiesindajad, ei ole tõsiselt võetavad. Terve ja selge mõistusega inimene ei saa sellist värvikat vahejuhtumit unustada. Eriti veel siis, kui talle on seda korduvalt meelde tuletatud ning seda juhtumit on üritatud kasutada koguni väljapressimiseks.

Eilsel pressikonverentsil Laar enam nii kategooriline ei olnud ja väitis, et oma posikeseliku iseloomu tõttu võis tõesti ka ise Savisaare foto pihta tulistada. Teiste osalejatega konsulteerides jõudis ta koguni järeldusele, et Lepiksoni räägitu võib vastata tõele.

?Kuna ma ei ole rikkunud koalitsiooni programmilisi seisukohti, siis ei astu tagasi,? väitis Laar eile. On kahju, et Laar ei saa aru, et ta on käitunud ebaeetiliselt. Lubadust avalikkusele mitte valetada ei ole ühes normaalses riigis vaja kirjutada koalitsioonileppesse.

Peaministri vahetuse vastuargument on see, et uue koalitsiooni moodustamine ei pruugi kolmikliidul minna ladusalt. Kui Kallas, Ilves või keegi kolmas parlamendi poolt läbi kukutatakse, tulevad erakorralised valimised ja peaministriks saab Edgar Savisaar.

?Tegemist oli poisikeste tembuga, mis ei ole piisav Laari tagasiastumiseks,? kaitsevad peaministrit koalitsioonikaaslased. Näiteks on Sirje Endre ja Andres Tarand avaldanud arvamust, et ka nende valimisplakateid on soditud ja määritud ning nad ei tunne ennast solvatuna. Selline argumentatsioon on nõrk. Esiteks ei olnud Endre ja Tarandi plakatite sodijaks poliitiline rivaal Edgar Savisaar koos NATOsse pürgivate Eesti ohvitseridega ja vastuluure ülemaga. Teiseks, tulistamisskandaali puhul ei ole enam esmatähtis, mida Laar täpselt kaks aastat tagasi tegi ja kas ka tema lasi ?märki? või vaatas ainult pealt. Tähtis on see, et peaminister valetas avalikkusele.

?Peaminister ei tohi valetada, kuna see õõnestab ühiskonna moraali. Peaministril on võimatu nõuda kodanikelt ausat käitumist, kui ta ise selleks eeskuju ei anna,? ütles Mart Laar 1999. aasta märtsis Eesti Päevalehele. Äripäev ootab, et Laar näitab nüüd teistele poliitikutele eeskuju ja lahkub ametist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing