Kaubamaja aktsial positiivne aura

Romet Kreek 05. märts 2001, 00:00

Eelmise nädala säravaim täht kohalikul börsil oli Tallinna Kaubamaja aktsia. Pärast 2000. aasta positiivsete majandustulemuste avaldamist tõusis investorite huvi aktsia vastu märgatavalt ning maaklerid nihutasid aktsia hinnanoteeringuid börsil tunduvalt ülespoole.

Nädalaga kallines aktsia 7,4%, tõustes 65,5 kroonini. Tallinna Kaubamaja aktsiat peetakse üldiselt kalliks ja arvatakse, et tihenev konkurents sööb ettevõtte turuosa Eesti jaekaubandusturul.

Kuid arvud räägivad teist keelt. Eelmisel aastal oluliselt oma tegevust ja võlakoormust kasvatanud ettevõtte aktsiate müük kasvas aastaga üle 19%, ületades kõigele vaatama 2000. a Eestis tugevalt hoogustunud jaekaubanduse üldise tõusu. Seega pole Tallinna Kabamaja oma turuosa kaotanud ja kaubanduspindade laiendamine Tartus sel aastal hoiab firmat igati konkurentsis. Kaubamaja aktsiahinda võib toetada ka lootus, et lähitulevikus ostab mõni suurem välismaine jaekaubanduskontsern ettevõte ära. Raske on nimelt uskuda, et mõni uus tegija hakkab praktiliselt üleinvesteeritud kaubanduspindadega Eestisse uusi kaubamaju püsti lööma.

Suurenenud kaubanduspindadega ja kasvanud mahtudega Kaubamaja puhul võib veidi vähem muret tunda ka seetõttu, et viimases kvartalis on eelnevalt kiiresti tõusnud varude mahu kasv stabiliseerunud. Lisaks tugevale investeerimistegevusele kasvasid eelmisel aastal oluliselt ka kaubandusettevõtte kasuminumbrid.

Möödunud reedene börsipäev Tallinna börsil oli muus osas küllalt vaikne. Eelmise aasta viimases kvartalis prognoositust veidi väiksemaks kujunenud majanduskasv ei mõjunud aktsiahindadele depressiivselt. Pigem võeti seda kui majanduse stabiilse kasvu näitajat, kuna eelmise aasta kõigis kvartalites ületas majanduskasv stabiilselt 5% joone.

Hansapanga aktsia liikus ka reedel negatiivses suunas. Võib arvata, et paljud investeerimisfondid ja investorid ei suuda uute uudiste saabumist ära oodata ja on asunud lihtsalt müügipoolele. Eesti Telekomi aktsia sai nädala lõpus tõuke põhjanaabrite börsi ülesliikumisest. Kuigi firma aktsiat peetakse Ida-Euroopa soodsaimaks telekomisektori investeeringuks, tasub jälgida hoolsalt kogu telekomiturgu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing