Ülo Toomsalu • 7. juuni 2001 kell 6:20

100meheline eestlaste jõuk röövis Euroopas 90 panka

Keskkriminaalpolitsei vahistas eile Tallinnas kümnete Lääne-Euroopa pangaröövide organisaatori ja lõpetas nii edukalt kaks nädalat kestnud Eesti, Saksamaa ja Austria politsei ühisoperatsiooni, mille tulemusena nabiti kinni üle 20 röövidega seotud Eesti elaniku, kirjutab Eesti Päevaleht.

Mai lõpust alates Saksamaal ja Austrias vahistatud üheksa Eesti päritolu röövli tabamisoperatsiooni krooniks oli keskkriminaalpolitsei kaks edukat politseioperatsiooni, kui Tallinnas vahistati 29. mail üks ja eile teine röövide organiseerija.

Keskkriminaalpolitsei abidirektori Andres Anvelti sõnul on Tallinnas vahistatud organisaatorid rahvuselt eestlased, kes on varemgi politseile huvi pakkunud.

Saksamaal ja Austrias vahistatud röövlibande lihtliikmete väitel olid just Tallinnas vahistatud kaks nooremapoolset meest nende juhtideks.

Eesti läbi aegade aktiivseima Euroopas tegutsenud jõugu liikmeiks värvati Tallinnas tuntud kauplusevargaid ja noormehi, kes sõidutati Saksamaale või Austriasse, kus nood püstolvälgumihklite või relvamakettidega panku ning kauplusi röövisid.

Väidetavalt sajakonnast mehest koosnenud jõuk alustas aktiivset tegevust eelmise aasta lõpus Saksamaal, proovides esmalt kätt poe- ja tanklateröövidega. Siis langesid nende saagiks kuni paari tuhande Saksa marga suurused summad.

Selle aasta algusest söandasid eestlased hakata röövima pankasid. Politsei kahtlustab jõuku kokku ligi 80 Saksamaal ja kümnekonnas Austrias toimunud relvastatud röövis.

Hetkel kuum