Erik Samel • 7 august 2001

Eesti Pank: juulikuu inflatsioonitempo viitab hinnakasvu alanemise algusele

Juulis mõjutasid välismaised hinnasurved Eesti hinnataset veel küllaltki tugevalt, märgib pressiteates Eesti Panga rahvusvaheliste ja avalike suhete osakond.

Välishinnasurved olid siiski varasemast nõrgemad ning see koos samaaegse sisemaise hinnakasvu aeglustumisega tõi kaasa inflatsioonitempo alanemisele. Aasta-aasta võrdluses aeglustus inflatsioonitempo juulis ligi 0,6 protsendipunkti (juuni 6,9%lt 6,3%ni).

Mõnevõrra alanenud pinged kütuseturul koos dollari odavnemisega mõjutavad tarbijahindu nii eurotsoonis kui ka Eestis. Välissurvete dünaamika viitab sellele, et hinnakasvu kiirenemise haripunkt 12 kuu arvestuses on juba arvatavasti möödas (jäi II kvartalisse) ning aasta lõpuni võiks oodata hinnakasvu sujuvamat alanemist.

Hetkel kuum