• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Metalliturg aheneb

  Vaatamata Nõukogude-aegsete suurettevõtete ümberseadistamisele kahaneb ka Eesti siseturg.
  Eesti suurima metalliekspordifirma EMEX tänavune käive jääb 600 miljoni krooni piiridesse võrreldes mulluse 713 miljoni kroonise käibega, ütles ettevõtte juhatuse esimees Ilmar Jõgi.
  Tootmismaht kahanes samal ajal isegi kuni 40. Mullu töötles EMEX ligi 460 000 tonni vanametalli, millest 180 000 tonni pärines Venemaalt. Tänavune prognoos ulatub 270 000 tonnini, millest vaid 20 000 tonni veeti sisse idanaabri juurest, rääkis Jõgi.
  Tootmismahu vähenemisega kaasnes puhaskasumi kokkukuivamine. Eelmise aasta esimesel poolaastal teenis EMEX ligi 49 miljonit, tänavu sama ajaga aga vaid 28 miljonit krooni puhaskasumit.
  Vaatamata mahtude kahanemisele hoidub 220 töötajaga EMEX töötajate koondamise kavast, sest turumuutused toovad kaasa senisest töömahukamaid operatsioone, selgitas Jõgi. Suure töömahukusega on olmejäätmete ümbertöötamise maht, sest inimeste jõukuse kasvuga visatakse ära üha rohkem külmakappe ja teisi metalli sisaldavaid tooteid.
  Kuigi uued vanametalliturule tulijad võidavad turuosa ennekõike varem monopoliseisundit nautinud EMEXilt, hoiab ettevõte positsioone just hinnalist tehnoloogiat nõudvates valdkondades. Eelmisel aastal 100protsendiliselt Soome Kuusakoski korporatsiooni omandusse läinud EMEXil on metalliveski, mis võimaldab töödelda ekspordikõlbulikuks olmejäätmeid alates autokeredest, lõpetades massiivsete metallkonstruktsioonidega.
  EMEXi käive moodustab 8 Kuusakoski käibest ning kasumi ja töötajate arvu osakaal on mõlemad 15.
  Tänu Kuusakoski sidemetele ekspordib EMEX oma toodangu peamiselt hiiglaslikele Korea ja Hiina metallurgiakombinaatidele. Alumiiniumijääkidest on valmistatud Soomes Kuusakoski tütarfirmas elektroonikakomponente Nokiale.
  Balti Laevaremonditehase tütarettevõte AS Refonda töötab vaatamata turu kahanemisele kasvavate mahtudega, saavutades kasvu ennekõike EMEXi arvel, ütles ettevõtte turundusdirektor Mark Berman. 35 töötajaga Refonda ennustab mõõdukat langustrendi vanametalliturul, kuid peatset stabiliseerumist, rääkis Berman. Refonda teeb arenguplaanides panuse Bermani sõnul just olmejäätmete osa kasvule.
  Samas ennustas Berman Vene turu avanemist, mis on seotud Eesti ühinemisega Euroopa Liiduga. ?Venemaa reguleerib vanametalli vedu protektsionistlike meetoditega, mis maailmamajanduse arengut arvestades ei saa kaua kesta,? lausus Berman.
  Alates 1998. aastast tegutsev Refonda ekspordib oma toodangu peamiselt Põhja-Euroopasse, kuid ka Saksamaale ja Hispaaniasse. Bermani sõnul ei soovi Refonda oma majandustulemusi avaldada.
  AS Eesti Põlevkivi suudab metallieksportööre veel mõnda aega suure koguse vanarauaga varustada, sest vahetab välja tehnoloogiat ning sulgeb kaevandusi, ütles ettevõtte peadirektor Mati Jostov.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: rahandusminister viskab krüptobeebi koos vanniveega välja
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
USA Toidu-ja Ravimiamet hääletas kolmanda vaktsiinidoosi vastu
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Rahandusministri arvates võiks rahapesu andmebüroo litsentside andmise peatada
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.