Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Metalliturg aheneb

  Vaatamata Nõukogude-aegsete suurettevõtete ümberseadistamisele kahaneb ka Eesti siseturg.
  Eesti suurima metalliekspordifirma EMEX tänavune käive jääb 600 miljoni krooni piiridesse võrreldes mulluse 713 miljoni kroonise käibega, ütles ettevõtte juhatuse esimees Ilmar Jõgi.
  Tootmismaht kahanes samal ajal isegi kuni 40. Mullu töötles EMEX ligi 460 000 tonni vanametalli, millest 180 000 tonni pärines Venemaalt. Tänavune prognoos ulatub 270 000 tonnini, millest vaid 20 000 tonni veeti sisse idanaabri juurest, rääkis Jõgi.
  Tootmismahu vähenemisega kaasnes puhaskasumi kokkukuivamine. Eelmise aasta esimesel poolaastal teenis EMEX ligi 49 miljonit, tänavu sama ajaga aga vaid 28 miljonit krooni puhaskasumit.
  Vaatamata mahtude kahanemisele hoidub 220 töötajaga EMEX töötajate koondamise kavast, sest turumuutused toovad kaasa senisest töömahukamaid operatsioone, selgitas Jõgi. Suure töömahukusega on olmejäätmete ümbertöötamise maht, sest inimeste jõukuse kasvuga visatakse ära üha rohkem külmakappe ja teisi metalli sisaldavaid tooteid.
  Kuigi uued vanametalliturule tulijad võidavad turuosa ennekõike varem monopoliseisundit nautinud EMEXilt, hoiab ettevõte positsioone just hinnalist tehnoloogiat nõudvates valdkondades. Eelmisel aastal 100protsendiliselt Soome Kuusakoski korporatsiooni omandusse läinud EMEXil on metalliveski, mis võimaldab töödelda ekspordikõlbulikuks olmejäätmeid alates autokeredest, lõpetades massiivsete metallkonstruktsioonidega.
  EMEXi käive moodustab 8 Kuusakoski käibest ning kasumi ja töötajate arvu osakaal on mõlemad 15.
  Tänu Kuusakoski sidemetele ekspordib EMEX oma toodangu peamiselt hiiglaslikele Korea ja Hiina metallurgiakombinaatidele. Alumiiniumijääkidest on valmistatud Soomes Kuusakoski tütarfirmas elektroonikakomponente Nokiale.
  Balti Laevaremonditehase tütarettevõte AS Refonda töötab vaatamata turu kahanemisele kasvavate mahtudega, saavutades kasvu ennekõike EMEXi arvel, ütles ettevõtte turundusdirektor Mark Berman. 35 töötajaga Refonda ennustab mõõdukat langustrendi vanametalliturul, kuid peatset stabiliseerumist, rääkis Berman. Refonda teeb arenguplaanides panuse Bermani sõnul just olmejäätmete osa kasvule.
  Samas ennustas Berman Vene turu avanemist, mis on seotud Eesti ühinemisega Euroopa Liiduga. ?Venemaa reguleerib vanametalli vedu protektsionistlike meetoditega, mis maailmamajanduse arengut arvestades ei saa kaua kesta,? lausus Berman.
  Alates 1998. aastast tegutsev Refonda ekspordib oma toodangu peamiselt Põhja-Euroopasse, kuid ka Saksamaale ja Hispaaniasse. Bermani sõnul ei soovi Refonda oma majandustulemusi avaldada.
  AS Eesti Põlevkivi suudab metallieksportööre veel mõnda aega suure koguse vanarauaga varustada, sest vahetab välja tehnoloogiat ning sulgeb kaevandusi, ütles ettevõtte peadirektor Mati Jostov.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
LHV aktsia tõus aitas Balti ja Tallinna indeksid kindlalt plussi
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Comodule koondab ärid ühe katuse alla ja saab uue tegevjuhi Kristjan Maruste jätkab emafirma juhina
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.
Karis NATO tippkohtumisest: Eesti julgeolek muutus veel tugevamaks
President Alar Karis ütles täna Madridis alanud NATO tippkohtumise kohta, et Eesti julgeolek on muutunud tänu tehtud otsustele veel tugevamaks.
President Alar Karis ütles täna Madridis alanud NATO tippkohtumise kohta, et Eesti julgeolek on muutunud tänu tehtud otsustele veel tugevamaks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.