Romet Kreek • 29. oktoober 2001 kell 22:00

Boeing pikeeris Dow indeksi miinusesse

Ameerika aktsiaturg alustas tänast kauplemispäeva negatiivses meeleolus. USA ja Briti kaitseministeeriumi korraldatud hävituslennukite konkursi ehk 200 miljardi dollarilise tellimuse kaotanud Boeingu aktsia oli kell 18.30 pikeerinud 8,17% võrra allapoole, 34,60 dollarile.

Boeingu langus tõmbas endaga kaasa ka Dow Jonesi tööstusliku keskmise, mis oli samaks ajaks kukkunud 1,84% võrra 9369,4 punktile. Nasdaqi indeks oli langenud 1,47% võrra 1742,99 punktile ning S&P 500 indeks 1,32% võrra 1090,07 punktile.

Hävituslennukite konkursi võitja Lockheed Martin tähistas võitu 2,74% tõusuga 51,29 dollarile.

Kuigi paljud Ameerika analüütikud teevad panuseid Ameerika majanduse taastumisele tuleval aastal, hoiatavad nad selle eest, et kehvad makromajanduslikud numbrid panevad proovile investorite vastupidavuse. Turud kardavad majandusindikaatorite avaldamist, mis võivad näidata, et USA majandus on jäänud hätta. Alanud nädala meeleolumäärajaks on tööturu näitajad, tarbijausaldus, tootmisnumbrid ja jätkuvalt avaldatavad kolmanda kvartali majandustulemused. Lisaks sellele võivad turgu mõjutada sõjauudised.

Helsingi börsil andis ilmet kasumivõtmine pärast paar nädalat kestnud lühiajalist tõusutrendi. Nokia, kes teatas Jorma Ollila jätkamisest firma juhina veel eeloleval viiel aastal, ei reageerinud uudisele ja langes kella 18ks 2,27% võrra 23,65 eurole.

Hetkel kuum