Tanel Raig • 1. november 2001 kell 22:00

Espak hoiab edu saladuses

Uudise peale, et Espak on Eesti jaekaubanduses edukuselt teine firma, teatab Espaki juhatuse esimees Arvi Liivik: ?Sotsialistlikes töövõistlustes me ei osale.? Juhatuse liige Ivar Pikk ütleb, et firma omanikud ja tegevjuhtkond ei soovi oma tegevust kommenteerida, ning esitab oma arusaama avalikust ettevõttest: ?Meie tegevus on avalik. Publik näeb, mis me teeme ja nende asi on ka otsustada, kas nad tunnustavad meid meie poodides käimisega või mitte.? Ta lisab, et seni tundub ostjate tunnustusega kõik korras olevat.

Espak paistis möödunud aastal jaekaubandusettevõtete hulgas silma oma kasumiga. Firma teenis Eesti jaekaubandusettevõtete hulgas suuruselt teise kasumi ja ka kasumi kasv oli märkimisväärne, 9 miljonit krooni, rohkem suutsid oma kasumit suurendada vaid kaks jaekaubandusfirmat. Arvi Liivik ütleb, et kasumi põhjal järelduste tegemine võib viia segadusse, kuna Eesti raamatupidamisseaduse järgi tuleb kõigi tütarettevõtete kasum kajastada emaettevõtte bilansis. Kuid ei Liivik ega Pikk nõustu täpsustama, millisest tegevusalast Espak siis peamise kasumi teenis. Kuigi Espaki põhitegevusala on jaekaubandus, tegeleb Espaki tütarfirmadest näiteks AS Talboks lainepapist pakendite tootmise ja AS Viapak pakettakende valmistamisega, edukaks peetakse ka Jõgeval asuva ASi Valmeco puitmajade tootmist.

Sain Gobain Isover Eesti tegevdirektor Urve Palo leiab, et Espaki möödunudaastase edukuse taga on firma oskus kasutada enda jaoks soodsalt ära segast olukorda ehitusmaterjalide müügiturul, kus toimus jaemüügikettide turuosade ümberjaotus. Palo lisab, et kui möödunud aastal oli tavaline vähemalt 15protsendiline käibekasv, siis Espak suutis käivet kasvada kindlasti ka konkurentide arvelt.

Key Ehituskaupade Kadaka tee kaupluse juhataja Eve Lukk oskab Espaki suure käibe põhjust näha hulgimüügiga tegelemises. ?Sealt need käibed tulevad, kuid kasumit sealt ei tule,? tõdeb Lukk.

Eesti suurima ehitusmaterjalide müüja ASi Fanaal juhatuse esimees Peeter Raudsepp ütleb aga, et tema teada on Espakil siiski ka väga suur jaemüügikäive ja see on neile kindlasti kasumlik. Samas räägib Raudsepp, et erinevalt konkurentidest pole Espak valjuhäälselt laienemis- ja kasvuplaane kuulutanud, kuid on pikki aastaid väga stabiilselt arenenud ning ettevõtte juhtkond on stabiilsusele tuginedes teinud ka väga tasakaalukaid ja õigeid otsuseid.

?Me suhtume oma tegevusse väga enesekriitiliselt,? ütleb Pikk. Tema kinnitusel on eelmisel aastal jaekaubanduses edukuselt teist tulemust näidanud ettevõtte veel pooleliolev, mistõttu pole ajakirjanduses midagi kommenteerida. ?See on ehitusplats, kus kõik on veel poolik,? lausub Pikk. q

Hetkel kuum