Tõnis Oja • 6. november 2001 kell 22:00

Tähelepanu keskmes on keskpangad

Dollari kurss kerkis eile pärastlõunal järsult, sest investorid keskendusid eile USA ja Euroopa keskpankade tegevusele. Valuutaturud olid peaaegu surmkindlad, et USA Föderaalreserv alandab baasintressi. Valdav enamus ootas poole protsendipunktilist intressikärbet, vähemus arvas, et kärbe on ainult veerand protsenti.

Euroopa Keskpanga suhtes ollakse aga kahtleval seisukohal. Kespanga kõrgete ametnike poolt on tulnud kahesuguseid signaale. Inflatsioon eurotsoonis, mis on Euroopa Keskpanga poolt üks jälgitavaimaid makromajandusnäitajaid, on aeglustumas langedes oktoobris 2,5 protsendini. Kuigi number on suurem, kui keskpanga poolt seatud ülempiiriks olev 2,5 protsenti, viitab trend sellele, et euro intressimäära ei pruugita langetada. Seda kahtlust kinnitas ka Prantsusmaa keskpanga juht Jean-Claude Trichet.

Hetkel kuum