21. november 2001 kell 22:00

Ärimees Laubre hiilgus ja viletsus

Haapsalu linnapeal Urmas Suklesel on suur mure. Noorte silmis ei ole Haapsalu trendikas puhkelinn. Vanurid olid Haapsalu mudaravilad omaks võtnud, aga noored kihutasid aega veetma pigem Pärnusse ja Võsule.

Kui häda käes, siis sõber aitab. Linnavalitsuse toel reanimeeris muusikaärimees Lauri Laubre varjusurmas muusika? ja tulevärgifestivali Firenight. Idee oli suurepärane. Haapsalus Paralepa mändide all esines Robert Plant ja ilutulestikuvõistlust tuldi vaatama lähedalt ja kaugelt. Kõik sujus imehästi.

Ainult üks probleem tekkis. Kontserdikorraldaja tõi linna muusikud, korraldas kahepäevase festivali ja korjas piletiraha, aga jättis arved maksmata. Firenighti korraldanud Laubre riiulifirma Fix Com võlgneb praegu maksuametile 2,4 miljonit.

Juba tänavu jaanuaris nimetas kultuuriministeeriumi autoriõiguste asjatundjate komisjon oma ettekandes valitsusele Laubret ärimeheks, kes vilistab autoriõigusele. Laubre korraldatud kontserdid olid nagu Kadaka turu putkad, kus müüakse iseõmmeldud Adidase dresse või kodus plaadile kõrvetatud muusikat.

Eesti Autorite Ühing nõuab Laubrelt kolme suure kontserdi eest kokku ligi 2,5 miljonit krooni. Kohus on teda seaduserikkumiste eest korduvalt trahvinud ja otsustanud konfiskeerida piletitulu. Eestis on tuhanded inimesed nautinud Tina Turneri, Eros Ramazzotti või Robert Planti kontserte. Need inimesed on paraku Laubre poolt maksmata autoritasude pärast ühel pulgal salaviinajoojatega.

Suklesel on mure, sest suvel lubas ta, et linnavalitsusega kahasse korraldatud Firenightil täidetakse kõiki seadusi. Paraku otsustas Lääne maakohus esmaspäeval, et Laubre firma rikkus autoriõiguse seadust. Laias laastus pole see ainult Suklese mure. Tuhanded inimesed tahaks, et eeloleval suvel oleks Haapsalus jällegi muusikafestival. Aga selline festival, mille korraldaja maksab autoritasu.

Autor: Andrus Karnau

Hetkel kuum