26. november 2001 kell 7:59

Börsiülevaade: Euroopa börside positiivne start tõotab tugevust ka Tallinnas

Investoritesse süüviv usk, et USA majandus on stabiliseerumas, võib välisturgude maaklerite sõnul täna startivaid Euroopa turge üles aidata. Positiivne noot annab alust loota tugevaid hindu ka Tallinna börsil.

Möödunud nädala viimasel päeval kandus investorite huvi tavapäraselt kahelt liideraktsialt ka Norma, Merko ja Saku aktsia vastu, mis lõpetasid kõik nädala korraliku tõusuga.

Kohalike maaklerite sõnul domineeris möödunud reedel turul rohkem välismaine ostuhuvi, mida iseloomustasid keskmisest suuremad tehingud.

Teiselt poolt piiri tulevat ostuhuvi aitab oluliselt soodustada kahe viimase kuu kiire väärtpaberite hinnatõus Euroopas, mis paneb otsima odavamaid ja perspektiivikamaid investeeringuid, mida paljud kohalikud väärtpaberid praegustel hinnatasemetel kahtlemata ka on.

Psühholoogiliselt võib investeerijatele positiivset mõju avaldada ka möödunud nädalane reitinguagentuuri Standard Poor?si Eesti pikaajaliste välisvaluutakohustuste hinde tõstmine ning seda praegusel keerulisel ajal.

Tavapäraselt suurem huvi oli reedel taas Norma <GR#EE.NORMA> aktsia, mis 30 tehingu käigus kosus 1,5% ning sulgus uuel poole aasta kõrgeimal hinnatasemel ehk siis 52,80 kroonil.

Päeva aktiivseim oli aga ikkagi Eesti Telekomi <GR#EE.ETL> aktsia, kerkides 51 tehingu taustal 69,50 kroonini. Reede ilma kindla suunata liikunud Euroopa telekomisektori kõrval oli kodumaine telekommunikatsiooniviljeleja üks tugevamaid. Seda ka Londonis, kus ettevõtte GDR lõpetas nädala 11,925 dollarini ehk aktsiatesse ümberpanduna 70,67 kroonini.

Hetkel kuum