Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Teatmeteos kiiretest autodest

  Vormel 1 täielik entsüklopeedia on tänuväärne lugemismaterjal kõigile vormelihuvilistele. Nagu mahukale teatmeteosele kohane alustab entsüklopeedia algusest ? esimesest autovõidusõidust 1894. aastal.
  Tõsi, vormel 1ni jäi siis veel enam kui pool sajandit. Esimesed F1 MM-võistlused peeti 1950. aastal, mõistagi olid tollal reeglid ja autod sootuks teised kui tänapäeval, kuid just siis sündisid esimesed legendid ? Juan Manuel Fangio ning Stirling Mossiga eesotsas.
  Sellest, mis täpselt toimus aastatel 1950?2000, saab lugeda järgnevatelt lehekülgedelt. Aastatele 1950?1994 on pühendatud üks, aastatele 1995?2000 juba kaks lehekülge hooaja kohta. Ladusat juttu illustreerivad pildid ning hooaegade lõppseisu statistilised tabelid.
  Eraldi peatükid on meeskondadest läbi aegade ? järgemööda saab lugeda BRMist, Cooperist, Ferrarist ja teistest, kellest osa on võistlustules ka praegu, teised aga kuuluvad ajalukku. Kes veel mäletaks Lanciat, Heskethi või Matrat F1s?
  Unustatud pole ka sõitjaid ? infot leiab kõigi olulisemate sõitjate kohta Michele Alboretost Ricardo Zontani, erand on tehtud kümnele legendile, kellel peatutakse pikemalt.
  Raamatu lõpust leiab ülevaate autode ehitusest ning reeglitest. Paratamatult tuleb seejuures arvestada F1 reeglistiku sagedaste muutustega ning kõik ei pruugi enam tõele vastata.
  Statistikahuvilistele on ka kõikvõimalikke arve F1 ajaloost ? näiteks napim võit (0,010 sekundit) pärineb 1971. aastast ja aeglaseim võistlus 1950. aastast (pole vist üllatus, et tegu oli Monaco GPga).
  Kui siia loetellu lisada peatükid kuulsatest ringradadest, tähelepanuväärsematest võidusõitudest, vastasseisudest ning tragöödiatest, F1 kultuurist ja F1st ning meediast, saab enam-vähem kõik selle kuningliku spordialaga seotu kaetud.
  Arvestades vormel 1 suurt populaarsest Eestis, jääb vaid üle loota, et tulevastest kordustrükkidest leiame juba ka mõne eestlasest vormeliässa nime.
  Autor: Jürg Samel
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Tööhõiveraporti ootuses sulgusid peamised USA indeksid madalamal
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid neljapäeval madalamal. Investorid ootavad nüüd tööministeeriumi tööhõiveraportit, mis ilmub reede hommikul.
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid neljapäeval madalamal. Investorid ootavad nüüd tööministeeriumi tööhõiveraportit, mis ilmub reede hommikul.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Inimestel avaneb võimalus suurendada teise pensionisamba makseid
Valitsus kiitis heaks eelnõu, mis võimaldab inimesel suurendada oma teise pensionisamba makseid kas nelja või kuue protsendini.
Valitsus kiitis heaks eelnõu, mis võimaldab inimesel suurendada oma teise pensionisamba makseid kas nelja või kuue protsendini.

Olulisemad lood

Euroopa Liit leppis kokku nafta hinna ülempiiris ja uutes sanktsioonides
Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid kokku, et kehtestavad Vene naftale hinnalae, ikka püüdlusest vähendada Kremli tulusid. Hinnalagi on osa kaheksandast Moskva-vastaste sanktsioonide paketist.
Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid kokku, et kehtestavad Vene naftale hinnalae, ikka püüdlusest vähendada Kremli tulusid. Hinnalagi on osa kaheksandast Moskva-vastaste sanktsioonide paketist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.