Käo: NRG tehing ei mõjuta Euroliitu pääsemist

19. detsember 2001, 08:04

Mitme asjatundja sõnul pole alust NRG Energy presidendi Dave Petersoni ähvardusel, nagu takistaks Narva elektrijaamade erastamisprotsessi peatumine Eesti ühinemist Euroopa Liiduga (EL), kirjutab Eesti Päevaleht.

?Minu meelest ei ole NRG tehingu toimumine ja Eesti eurointegratsioon omavahel üldse seotud,? ütles Eesti Energia nõukogu esimees Jüri Käo.

Käo sõnul on Brüsseli poolt tulnud pigem signaale, et erastamine sellisel kujul ilma avatud konkursita on äärmiselt kahetsusväärne ja vastuolus ELi reeglitega. Ta lisas, et mitmed Euroopa energiaettevõtted tegid avatud konkursi väljakuulutamise nimel ka lobitööd, kuid ELi seisukohad jäid mitteametlikeks, kuna Eesti pole veel liikmesriik.

?Paar aastat tagasi lugesin ühest Eesti juhtivast päevalehest artikli, milles üks juhtiv liikluspolitseinik ütles, et kuna Eesti liikluskultuur on niivõrd madal, siis me kindlasti Euroopa Liitu ei saa,? tõi majandusminister Henrik Hololei võrdluse Petersoni avaldusega.
Hololei lisas, et NRG Energy presidendi avalduse näol võib tegemist olla lihtsalt teadmatusega.

?Euroopa Liidu jaoks on oluline, et jätkuks põlevkivisektoris praegu toimuv protsess, kuid kindlasti ei ole NRG tehingu õnnestumine või ebaõnnestumine seotud Eesti eurointegratsiooniga,? kinnitas majandusminister.

Ka riigikogu Euroopa asjade komisjoni juht Tunne Kelam ütles, et Eesti saamine Euroopa Liitu ei sõltu otseselt NRG lepingu lõpuleviimisest. ?Kindlasti ei saa Euroopa Liit meile lepingu mittesõlmimisel mingeid ettekirjutisi teha, kuidas peaksime oma riigis asju korraldama,? ütles Kelam. ?See võib ehk tekitada mõningat järellainetust EL liikmesriikide energiasektoriga seotud äriringkondades.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing