14. jaanuar 2002 kell 9:43

Soome ettevõtjad: valitsusel targem hoiatust kuulda võtta

Soome tööstuse ja tööandjate keskliit (TT) jätkab aastavahetusel Nokia juhi Jorma Ollila käima lükatud maksudebatti ning hoiatab, et kui maksukoormus Soomes ei alane, kolivad ettevõtted ära soodsama maksukliimaga riikidesse.

TT argumendiks on, et OECD riikidest on Soome maksukoormuselt kolmandal kohal, kõrgepalgalised on Soomest rohkem maksustatud vaid Taanis ja Belgias. Suhtena SKTsse maksid Soome ettevõttjad kõige rohkem makse Luksemburgi järel.

TT taotleb ettevõtte tulumaksu alandamist 29 protsendilt 25 protsendile ning kõrgeima maksumäära allatoomist 59 protsendilt 50 protsendile.

TT asejuht Tarmo Korpela juhib tähelepanu, et 70% Soome ettevõtete börsiväärtusest on välisinvestorite käes ning Soome firmajuhtidelt küsitakse järjest enam, miks nad kõrget maksukoormat aktsepteerivad ning peakorterit Soomest ära ei vii.

Korpela sõnul peaks valitsus ettevõtjate hoiatustesse suhtuma täie tõsidusega ning reageerima enne, kui väljavool Soomest alanud. Siis on juba raske protsessi peatada. Koos ettevõtjatega kaovad ka maksumaksjad.

Hetkel kuum