Peeter Stamberg • 7. veebruar 2002 kell 9:57

Hollandi Philips teatas rekordilisest aastakahjumist

Hollandi elektroonikaseadmete tootja Philips Electronics teatas täna, et on saanud 2001. aastal rekordilise 2,6 miljardi euro (40,7 mld krooni) suuruse puhaskahjumi ja ei näe olukorra paranemist oma turgudel, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Philips, kes on Euroopa suurim elektroonika ja valgustusseadmete tootja ning kolmas pooljuhtide tootmises, on varem hoiatanud, et ootab esimest aastakahjumit alates 1996. aastast aga numbrid olid halvemad kui oodati. Eriti kontrastsed olid numbrid seetõttu, et 2000. aastal oli kasum rekordilised 9,6 mld eurot (150,2 mld krooni).

Kahjumi põhjustasid 1,7 mld euro (26,6 mld krooni) suurused erakorralised kahjud, mis sisaldasid ootamatuid 526 mln eurosi (8,23 mld krooni) mahakandmisi Prantsusmaa meediagrupi Vivendi <GR#US.V> ja Taani tehnoloogiaettevõte Great Nordic väärtuses.

Igatahes oli kahjum ilma erakorraliste asjadeta ligikaudu 900 mln eurot (14,1 mld krooni) ehk tunduvalt suurem ettevõtte poolt viimati oodatud 600 miljoni euro (9,4 mld krooni) suurusest defitsiidist .

Philipsi 2001. aasta käive langes 15 protsendi võrra 32,3 mld euroni (505.4 mld krooni)

Philips ütles, et tugev langus infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni turul on peatunud, kuid turu tugevnemist veel näha pole.

?Majanduse tingimused maailmas viitavad piiratud kasvule. Paranemised 2002. aasta tulemustes võivad tulla peamiselt kulude kärpimisest, efektiivsuse tõstmisest ja restruktrureerimisprogrammidest?, ütles Philips aruandes.

Philipsi aktsia hind on Amsterdami börsil kella 11.45ks langenud 1,26%, 29,03 euroni.

Hetkel kuum