Ülo Toomsalu • 1. aprill 2002 kell 6:03

EPL: Keskkonnaametnikud kinnitavad parteistamist töökohal

Mitu kõrget ametnikku kinnitab töötajate politiseerimist keskkonnaministeeriumis ja selle haldusalas olevates asutustes, kuigi minister Heiki Kranich on selliseid süüdistusi tõrjunud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Sarnaselt keskkonnaministeeriumi juhtkonnaga on viimastel aastatel Reformierakonda astunud suur osa piirkondlike keskkonnateenistuste juhte. Endise keskkonnaministri abi, praegu pensionil oleva Einar Kivimäe sõnul moodustati 2000. aastal maakondade keskkonnateenistused ministeeriumi alluvuses.

?Maakonnamehed ei pidanud selle üle eriti muretsema, juhte hakati määrama ministeeriumist,? lausus Kivimägi. ?Algul hinnati ikka inimeste pädevust, erakondlikust kuuluvusest ei räägitud.?

Tema sõnul jäid kõik juhid esialgu kohusetäitjateks. ?Aeg-ajalt hakati neid kas otse juhatajaks edutama või siis juhataja kohale avalikke konkursse korraldama,? märkis Kivimägi.

Endise Saaremaa keskkonnateenistuse juhataja kohusetäitja, parteitu Elvi Viira sõnul teda Reformierakonda ei kutsutud.

?Minule ei tehtudki ettepanekut Reformierakonda astuda, ma olin nii lootusetu juhtum,? ütles Viira, kes oli avalikult Saaremaa süvasadama projekti ja mereranda elamute ehitamisele kehtestatud piirangute leevendamise vastu.

25 aastat Põlvamaal keskkonnaametis töötanud keskerakondlasest Henn Neemrest sai pärast keskkonnateenistuse reorganiseerimist juhataja kohusetäitja. ?Meile muidugi valetati ja ei räägitud mingist tulevasest konkursist,? ütles ta. ?Konkurss oli muidugi lapsemäng. Leiti, et minust oli paremaid.?

Neemre sõnul tuleks ametnikkonna politiseerimine seadusega keelata. ?See on inimeste lollitamine ja tuleks seadusega ära keelata,? lisas ta.

Hetkel kuum