Konjuktuuriinstituudi uuringust selgus, et Eesti toidukaup kaotab turupositsiooni Läti, Leedu ja Poola toidukauba ees.
?Nad on meie tootjatele ohtlikud konkurendid,? ütles konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josing. Kõige ohtlikumaks hindas Josing Poolat.
Suurkauplused vähendavad müüdava sortimenti ja spetsialiseeruvad populaarseimatele toidukaupadele.
Josing tunnistas, et isegi maitseomadustelt parimaks tunnistatud väiketootjate tooteid pole Tallinna kauplustest saada.
Kõige laiema sortimendiga Tallinna kaupluseks hindas ta Stockmanni kaubamaja, mis ei ole hetkel sortimendi piiramist eesmärgiks seadnud.
Laia sortimendiga ja kõrge kvaliteediga eestimaine toidukaup on valdavalt veel odavaim, kuid mõnes kaubagrupis juba kallim kui välismaine.
Väga tihe võitlus käib Josingu sõnul Talleggi ja sisseveetud linnuliha vahel.
Eesti margariin ei ole konkurentsivõimeline ning turupositsiooni kaotavad nisujahu, juust ja sealiha.