Ülo Toomsalu • 13. august 2002 kell 6:14

EPL: häkker pettis pangalt 1,4mln krooni välja

Tartu ülikooli arvutiüliõpilane pettis olematute ostutehingutega USA internetikauplustes Eesti Ühispangalt välja 2,6 miljonit krooni.

Keskkriminaalpolitsei vahistas narvalase Vladimiri (22) 30. juulil tema Tartu üürikorteris ja esitas mehele süüdistuse kümnete USAs asuvate internetikaupluste krediidimaksete andmete võltsimises, kirjutas Eesti Päevaleht.

Vladimiri kuritegu seisnes selles, et ta tungis internetikaupluste arvutisüsteemidesse, kuhu sisestas olematuid ostutehinguid, mille hiljem tühistas. Selle tulemusena teatasid internetikauplused Eestisse tühistatud krediitkaardimaksetest, mistõttu pidi pank raha kliendi pangaarvele tagastama.

Klientideks ehk tankistideks rääkis Vladimir nõusse asotsiaalse taustaga inimesed, kes ise petuskeemist midagi ei teadnud. Vladimir vormistas tankisti nimele krediitkaardi ja lasi tal teatud tasu eest raha pangast välja võtta.

Kaup, mida Vladimir internetikaubamajadest ?ostis?, algas firmade logosid kandvatest reklaamtoodetest ja lõppes koeratoiduga. Suuremaid ostutehinguid nooruk vahelejäämise hirmus vältis.

Vladimiri petuskeemi tulemusel jõudis Ühispank mullu oktoobris-novembris tagasi maksta 1,4 miljonit krooni. Sularahana jõuti sellest enne petuskeemi avastamist võtta välja umbes 600 000 krooni.

Enamasti võeti sularaha 10 000 krooni haaval välja pangaautomaatidest. Paaril korral käis tankist rahal järel ka pangakontoris.

Sarnast skeemi üritas Vladimir kasutada ka Hansapangas tänavu jaanuaris ja veebruaris, kuid pank keeldus raha tagastamast.

Esialgu neljaks kuuks vahi alla võetud Vladimiri süüd tõendavad ta Narva kodust leitud tankistide pangakaartide PIN-koodid. Lisaks viis politsei kaasa mitmesugust arvutitehnikat selgitamaks, kas Vladimir häkkis end USA internetikaubamajade maksesüsteemidesse samadest arvutitest.

Hetkel kuum