Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  NB! Alanud on masinate maksustamise aeg

  21. sajandi alguse inimene on tubli sammu oma arengus edasi astunud. Ta ei lähe kahe sajandi taguse inglase kombel masinaid purustama ? nood arvasid, et uued masinad on süüdi nende viletsuses. Ta on tunduvalt intelligentsem ? ta paneb masinad maksu alla. Suhtumine igasugu tehnikaimedesse on tal aga samasugune nagu ludiitidel ? masinad/seadmed/aparaadid võimaldavad sulitsemist, järelikult tuleb kedagi või midagi juba ette karistada.
  Äripäev laidab maha kultuuriministeeriumi kavatsuse maksustada alates 2004. aastast koopiamasinad ? see on libe tee ja viib absurdini.
  Tundub, et Eesti riik loobub sisulisest võitlusest piraatlusega. Hoopis lihtsam on võidelda paberil ? seaduste ja määrustega ?, käsitades piraatidena kõiki neid, kes oma töös ei kasuta kirkat ega labidat. Sel viisil on riik eesotsas kultuuriministeeriumiga tegelikult alustanud sisulist võitlust infoühiskonna , s.t tuleviku vastu.
  Kui see mõte läbi läheb, võib arvata, et järgmisena hakatakse autoritasu koguma ka faksiaparaatidelt ja skaneerimismasinatelt ? see on juba ministeeriumis kõne all olnud. Miks siis mitte juba maksustada ka pliiatsid ja pastakad, needki aitavad jätta jälge paberile või muule materjalile mis tahes teosest, mida silm haarab või kõrv kuuleb.
  Üks narr näide meil juba on olemas: Eesti Autorite Ühing korjab autoritasu tühjadelt kassettidelt ja lintidelt, CD-toorikutelt, maksavad nende tootjad või importijad. Samasse sarja läheb ka paljundusaparaatide maksustamine ? tasu võetakse enne, kui keegi ülepea midagi teha on jõudnud.
  Ainult et kultuuriministeeriumil pole veel selge, kas maksma peaks paljundusseadmete valmistajad ja maaletoojad või koopiamasinaid omavad asutused. Esimesed maksaks masina pealt ühekordset maksu, firmadel oleks koopiamasina omamise eest litsents aastaks. Aga nii või teisiti saaks raha kätte lihtsa vaevaga, ei mingit pättide tagaajamist.
  Eraisikute omanduses koopiamasinaid maks ei puudutaks. Arvatavasti tehakse aga koopiaid, mis autorikaitsjaid häirivad, peamiselt kodudes.
  Kultuuriministeerium viitab koopiamasinate maksustamise vajadust põhjendades Euroopa Liidu direktiividele. Selline maks on ka tõepoolest mitmes ELi riigis kasutusel ? Põhjamaades, Hollandis, Prantsusmaal, Saksamaal ja Suurbritannias. Ega rohkem õigustust sellele sammule vist ei leiagi.
  Äripäev on siin ühte meelt arvutiguru Peeter Marvetiga: Euroopa Liit ei käsi meil lolle seadusi vastu võtta. Siit tekib lisaks küsimus, kuidas EL vaatab tõigale, et koopiamasinatelt laekuvat tasu makstaks ainult Eesti autoritele.
  Soome kogemus hirmutab ? kaks kolmandikku koopiamasinate omanikelt kogutavast tasust tuleb haridusasutustelt. Meie koolid peavad siis püsti rikkad olema, sest koolid valmistavad suure osa õppevahenditest ise, koopiamasinad on pea igas koolis. Nüüd peavad nad nende valmistamise eest hakkama veel peale maksma. Ja kuidas ülepea määratleda sellise õppevahendi autorlust?
  Aga võib-olla on kultuuriministeeriumil plaanis koolid põhja lasta? Millegipärast ei taha uskuda, et Eesti kunstnikud, kirjanikud ja teised loomeisikud on kultuuriministeeriumile ja EAÜ-le andnud sellised volitused.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
USA aktsiaturg rallis Powelli kõne peale
USA aktsiaturg rallis kolmapäeval üle 3% ülespoole, kui Föderaalreservi juht Jerome Powell viitas oma kõnes, et detsembrikuu rahapoliitika istungilt võiks oodata varasemast aeglasemat intressitõstmist. Powell lisas, et inflatsiooniga võitlemine pole veel läbi ning on tõenäoline, et intressid jäävad veel teatud ajaks kõrgele tasemele püsima.
USA aktsiaturg rallis kolmapäeval üle 3% ülespoole, kui Föderaalreservi juht Jerome Powell viitas oma kõnes, et detsembrikuu rahapoliitika istungilt võiks oodata varasemast aeglasemat intressitõstmist. Powell lisas, et inflatsiooniga võitlemine pole veel läbi ning on tõenäoline, et intressid jäävad veel teatud ajaks kõrgele tasemele püsima.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.