• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  PM: Euroopa piimakvoot määrab Eestis hukule iga neljanda lehma

  Euroopa Liidu välja pakutud esialgne piimanduskvoot sunnib Eesti põllumehi lähiaastatel loobuma umbes 30 000 lehmast.

  Karja vähendamise tingib aasta-aastalt kasvav lehmade keskmine väljalüps, mis nelja aasta pärast peaks põllumeeste hinnangul olema umbes 7000 kilogrammi lehma kohta aastas. 2004. aastast kehtima hakkav 626 000tonnine piimanduskvoot lubab selle arvestuse kohaselt ellu jätta vähem kui 90 000 lehma, kirjutab Postimees.
  Põlva Põllumajandusliku OÜ juhi Jaak Hinrikuse sõnul on pakutud tootmiskvoot samas suurusjärgus Eesti praeguse toodanguga. Kasvavate väljalüpside juures see aga piimatootjatele helget tulevikku ei ennusta, sest karja vähenemisest pääsu ei ole ning ühes sellega väheneb ka lehmapidajate arv.
  ?Eesti potentsiaal on selgelt suurem, kuid praegu ei anta meile selleks võimalust,? lausus Hinrikus. ?Tulevikku on ainult neil tootjatel, kelle näitajad on juba praegu head ning kes suudavad areneda. Uutel tulijatel sellesse valdkonda aga asja ei ole.?
  Väätsa Agro juhi Tiit Tanneri hinnangul tuleb riigil tõsiselt tegelda sellega, kuidas tootmiskvoot tootjate vahel ära jagada. Praegu välja pakutud süsteemi, kus lehmade arv jagatakse Eesti keskmise toodanguga ning selle põhjal arvestatakse iga taluniku või ettevõtte kvoodinorm, ta õigeks ei pea. ?Alati tuleb arvestada sellega, et osa tootjaid lüpsavad keskmisest näitajast oluliselt vähem, teised aga rohkem,? lausus ta. Seetõttu loodab Tanner, et väiksemad tootjad suudavad oma võimeid ka adekvaatselt hinnata, et ülejääva kvoodi saaks suurte vahel ära jagada.
  Seni on nii Eesti piimatootjad kui ka -tööstused lootnud Vene turu avanemisele, praegu pakutud esialgse kvoodi puhul tuleb see turg aga unustada ning keskenduda vaid koduste vajaduse rahuldamisele ning Euroopa-suunalisele ekspordile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.