27. jaanuar 2003 kell 12:39

Reiljan: Eesti peab laenama 30?40 miljardit krooni

Eestile ei teki mingit probleemi laenata riiklikeks investeeringuteks järgmise kümne aasta jooksul 30?40 miljardit krooni, väidab Janno Reiljan.

Rahvaliit kavatseb võimule saades kasvatada riigieelarvet 7?8 miljardit krooni aastas. Umbes pool kavandatud kasvust suunatakse jätkusuutlikku arengut tagavatesse investeeringutesse hariduse, teaduse, tervishoiu, korra- ja õiguskaitse valdkonnas, aga ka põllumajanduse ja maaelu arenguks ning täiendavaid töökohti loovate väikeettevõtete toetamiseks, kirjutab Rahvaliidu üks juhtpoliitikuid Janno Reiljan homse Äripäeva arvamuskülgedel ilmuvas kommentaaris.

Euroopa Liit on kehtestanud normaalse eelarvedefitsiidi, s.t laenude aastasumma piiriks 3% SKPst. 2003. aastal võib Eesti riik laenata üle 3 miljardi krooni, ilma et meie rahanduslik stabiilsus ja usaldusväärsus ohtu satuks. Nii on toiminud enamik ELi liikmesriike, väidab Reiljan.

Tema sõnul võib Eesti järgmistel aastakümnetel lubada endale pidevalt 3protsendilist eelarvedefitsiiti. 'Hirmujutud laenamise ohtlikkusest ja eelarve tasakaalu pühadusest tulenevad majanduspoliitilisest võhiklusest,' kirjutab Reiljan.

Hetkel kuum