Peeter Raidla • 11. aprill 2003 kell 12:34

Eesti Pank korraldab seminari majandus?okkidest

15. aprillil toimub Eesti Panga avatud seminar, kus võrreldakse Euroopa liidu riikide ja kandidaatriikide majandus?okke.

Seminaris võivad osaleda kõik huvilised, vajalik on üksnes eelregistreerimine.

Seminari tutvustuses on lisatud, et 2004. aastal liituvad EL-iga kümme Kesk- ja Ida-Euroopa riiki, kes liitumise järgselt peavad mingil hetkel loobuma iseseisvast raha- ja vahetuskursipoliitikast ning võtma kasutusele euro. Iseseisvast rahapoliitikast loobumise ning rahaliitu astumise otstarbekuse küsimusi käsitleb majandusteaduses optimaalse valuutapiirkonna teooria.

Selle teooria kohaselt on iseseisva raha- ja vahetuskursipoliitika olemasolu riigi jaoks vajalik riigispetsiifiliste majandus?okkide mõju leevendamiseks. Uurimistöös analüüsitakse struktuurse VAR mudeli abil EL-i liikmesriikide ja kandidaatriikide majandus?okkide sarnasusi ja erinevusi võrreldes EL liikmesriikide omadega, lähtudes optimaalse valuutapiirkonna teooriast.

Hetkel kuum