2. mai 2003 kell 12:07

USA ja Hiina vedasid mullu maailmakaubanduse kasvu

Tugev nõudlus USAs ja Aasia suurtes arenevates riikides tagas mullu maailmakaubanduse 2,5% kasvu hoolimata majanduskonjunktuuri nõrkusest.

Maailmakaubanduse kasv edestas kogutoodangu kasvu, mis jäi 1,5% tasemele, näitab Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTO värske raport. Mullune kasv jääb siiski kaugele üheksakümnendate aastate kasvust, mis küündis 6,7 protsendile. Mullu vähenes kaubavahetus 1%, sel aastal prognoosib WTO 3% kasvu, vahendab Turun Sanomat.

Kaubavahetus kasvas mullu 4%, küündides 6000 miljardile eurole. Teenuste osas oli kasv 5% 1400 miljardile eurole. Toornafta, kulla ja põllumajandustoodete hinnad tõusid, kuid mineraalid ja metallid odavnesid. Tööstustoodete hinnad tõusid, kuid on endiselt 10% odavamad kui 1995. a.

Maailmakaubanduse kasv jaotus väga ebaühtlaselt. Tugev kasv oli Aasia arenevates riikides ning Kesk- ja Ida-Euroopas. Lääne-Euroopas jäi kaubavahetus 2001. aasta tasemele ning Ladina-Ameerika jäi viimasele kohale. Kõige tugevam kasv oli Aasias ?üle 12%. Hiinas 20%.

Maailmakaubanduse osas kõige olulisem muutus oli mullu nõudluse toibumine Põhja-Ameerikas. USA impordi kasv andis mullu poole maailmakaubanduse kasvust.

Hetkel kuum