Gea Velthut-Sokka • 30. oktoober 2003 kell 10:55

ÜRO viib personali Bagdadist välja

ÜRO viib personali ajutiselt Bagdadist välja, kuna peab hindama sealset julgeolekusituatsiooni, siiski jäävad ÜRO kaastöötajad Põhja-Iraaki.

?Me palusime oma personalil Bagdadis sealt ajutiselt ära minna, et konsulteerida meie meeskonnaga peakorteris sealsete operatsioonide tuleviku osas, eriti julgeolekuaspektides, mida me peame jälgima, kui soovime Iraagis tegutseda,? ütles ÜRO pressiesindaja Marie Okabe kolmapäeval. ?See otsus ei ole evakueerimine ega puuduta riigi põhjaosa.?

Okabe ei öelnud, millal personal Bagdadist lahkub, samuti ei andnud ta teada enamaid üksikasju, kirjutas Eesti Päevaleht Online.

Mõned ÜRO ametnikud ütlesid, et Bagdadi jääb siiski umbes 20 ÜRO kaastöötajat ning mujale Iraaki jääb 40.

ÜRO otsusest teatati kaks päeva pärast seda, kui enesetaputerrorist ründas Bagdadis Punase Risti sealset peakorterit. Esmaspäevases terroriaktis hukkus kaks iraaklasest Punase Risti töötajat ning kümmekond inimest, kes olid plahvatuse toimumise ajal hoone juures.

Rünnak Punase Risti vastu oli rängim terroriakt rahvusvahelise organisatsiooni vastu pärast 19. augusti terrorirünnakut ÜRO Bagdadi-peakorteri vastu, kus veoautosse paigaldatud pommi plahvatamises hukkus 22 inimest, sealhulgas ÜRO erisaadik Sergio Vieira de Mello. Viga sai selles plahvatuses enam kui 150 inimest.

Pärast ÜRO ründamist käskis organisatsiooni peasekretär Kofi Annan lahkuda kõigil peale hädavajalike ÜRO töötajate riigist.

Hetkel kuum