Ülo Toomsalu • 21. november 2003 kell 5:59

PM: Eesti Energia tahab püstitada 2,2 miljardi krooni eest tuulikuid

Eesti Energia plaanib lähiaastatel püsti panna 2,2 miljardi krooni eest 75 tuulegeneraatorit, et täita ELi poolt Eestilt nõutav taastuvenergia kvoot.

Eesti lubas 2010. aastaks toota 5,1 protsenti elektrist taastuvatest energiaallikatest, mis arvestades elektritarbimise kasvuprognoose tähendaks 434 gigavatt-tundi nn rohelist elektrit aastas. Hüdroenergia arendamise võimsused on Eestis piiratud ning ulatuvad 20 megavatini (MW). Biomassi kasutamine soojuse ja elektri koostootmise jaamades võimaldavad kuni 50 MW võimsust. Tuulele planeerib Eesti Energia 150 MW tootmisvõimsust, kirjutab Postimees.

«Tahame tõsta oma osakaalu taastuvenergiaallikate turul, milleks tuuleenergia on parim võimalus,» kinnitas Eesti Energia keskkonnajuht Valdur Lahtvee. «Tõenäoliselt kaugemas tulevikus tõrjutakse fossiilsed kütused kõrgete keskkonnamaksetega turult välja ning kes saavad endale parimad tuulepaigad, on võidumehed.»

Täna toodab Eestis elektrit vaid viis suhteliselt väikest tuulikut, mille koguvõimsus ulatub vaid 2,2 MWni. Eesti Energia plaanib lähema kuue aasta jooksul ehitada 75 kahemegavatise võimsusega tuulikut, millest igaüks maksaks koos püstituse ja võrguühendusega ligi 30 miljonit krooni.

Arvestades, et vastavalt elektrituruseadusele on Eesti Energia kohustatud tuuleelektrit 12 aasta jooksul ostma kokku 1,8kordse Narva elektrijaama tootjahinnaga, võiks tuulikute tasuvusaeg ulatuda ligi kümne aastani. Juhul kui tuulikute omanikud saavad õiguse ka tuuleenergia abil vähendatud CO2 heitmete kvootide müügiks, lüheneb tasuvusaeg tunduvalt.

Hetkel kuum