26. november 2003 kell 9:09

USA firmade kvartalikasumid tegid 19 aasta suurima hüppe

USA Kaubandusministeeriumi andmeil kasvasid USA kompaniide kasumid kolmandas kvartalis võrreldes aastatagusega 30%, kirjutab Wall Street Journal.

Tegemist on suurima kvartaalse kasumihüppega viimase 19 aasta jooksul ning võib esimest korda ajaloos viia USA kompaniide viimase aasta koondkasumi üle triljoni dollari (13,3 triljoni krooni). Valitsuse hinnangul täpsemalt 1,003 triljoni dollarini.

Paljude kompaniide jaoks tähendab USA kiire majanduskasv (kolmandas kvartalis koguni 8,2%) ja produktiivsuse parenemine tugevaid kasumeid. Head kasumid võivad anda omakorda firmajuhtidele suuremat usaldust võtmaks tööle juurde uusi inimesi ja investeerimaks agressiivsemalt uutesse projektidesse.

?See annab alust uskuda, et majanduse paranemine on jätkusuutlik,? ütles investeerimispanga ökonomist James Glassman. ?Kompaniid juba palkavad uusi töötajaid ja minu arvates palkamistempo muudkui kiireneb,? lisas ta.

Ka teiste näitajate alusel on kompaniide kasum viimase kuue kuuga märkimisväärses tempos kasvanud. Dow Jones Co poolt jälgitava 1489 ettevõtte koondkasum kasvas kolmandas kvartalis 133 mld dollarini ehk aastataguse ajaga võrreldes 70%.

Tegemist on rahvusvaheliste raamatupidamisreeglite järgi arvestatud ning börsil noteeritud ettevõtete kvartalikasumiga, mis on Wall Streeti analüütikute poolt kohandamata.

Wall Street Journali sõnul olid suurimad kasumikasvatajad energiatootjad ja finantssektor.

Analüüsikeskuse Thomson First Call direktori Chuck Hill sõnul peaks Standard Poor`s 500 indeksisse kuuluvate firmade, mis jälgivad USA erinevate sektorite suuremaid tegijad, neljanda kvartali kasum näitama samuti kõva edasiminekut. Nimelt 25%.

2004. aasta esimesel poolel peaks antud kogumisse kuuluvate firmade kasumikasv pidurduma 12% peale.

Hetkel kuum