Liis Kängsepp • 10. detsember 2003 kell 9:26

Eesti Pank: Eestis jätkub kiire laenukasv

Eraisikute laenuportfell kasvas kolmandas kvartalis 2,2 mld krooni, oktoobris laenukasv veelgi hoogustus.

Oktoobris püstitati 940 mln krooniga eluasemelaenude kuukäibe aastarekord, teatas Eesti Pank oma kvartaliaruandes.

Ehkki laenu on võtnud vaid 15 protsenti peredest, on laenuandmise kodumaised allikad ammendatud, teatas Eesti Pank oma kvartaliaruandes. Eraisikute laenude-liisingute kogumaht on ületanud 23 miljardit krooni, mida täna finantseeritakse põhiliselt välisrahaga.

Siiski on pankade kapitaliseeritus jätkuvalt kõrge ning laenukvaliteet püsib heal tasemel. Pankade laenuportfellides on vähenenud viivislaenude osakaal ja kapitali adekvaatsuse koondnäitaja oli oktoobri lõpus 15,1 protsenti (nõutav miinimummäär 10 protsenti).

Üheksa kuu kokkuvõttes teenisid pangad konsolideeritult 2,1 miljardit krooni kasumit, mis on viiendiku suurem mullusest sama perioodi tulemusest. Alanenud intressitulu kompenseerisid kasvanud tulud teenustasudelt ja finantstehingutelt.

Väliskeskkonna nõrkust arvestades on vähenenud laenud eksporti suurendavatesse sektoritesse ning suurenenud on suletud sektori finantseerimine, eelkõige kaubanduses ja kinnisvaras.

Hetkel kuum