Ülo Toomsalu • 10. detsember 2003 kell 6:18

PM: Väliskomisjon üritab visiitides korda luua

Riigikogu väliskomisjon leidis eile, et Eesti välissuhtluses tuleb keskenduda olulistele välisvisiitidele ning lõpetada visiitide dubleerimine.

Komisjoni esimees Marko Mihkelson (Res Publica) nentis pärast presidendi kantselei, välisministeeriumi, peaministri büroo ja Riigikogu esimehe esindajate ärakuulamist diplomaatiliselt, et Eesti välissuhtluse hästi toimiva koordinatsiooni kujundamise ja infovahetuse alal on veel palju arenguruumi. Väliskomisjon üllitas eile ka sama mõtet kandva arvamuse, kirjutab Postimees.

Väliskomisjoni kooskõlastamisalgatus tõukub septembris aset leidnud juhtumist, kus president Arnold Rüütel pidas New Yorgis ÜROs viibides nn soolokohtumisi teiste riigijuhtide, näiteks Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

New Yorgi kohtumisest jättis presidendi kantselei suursaadiku ja välisministeeriumi eelnevalt informeerimata.

Kõige probleemsem ongi Eesti välissuhtlemise koordineerijatele olnud president Rüütli ja avalikkuses asepresidendiks tituleeritava Tarmo Männi juhitava presidendi kantselei tegevus.

Näiteks sõidab Rüütel 7. jaanuaril riigivisiidile Küprosele, kuigi Riigikogu esimees Ene Ergma oktoobris just selles riigis käis.

Väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson kinnitas, et mõistlik oleks, kui nii Eestisse kui välisriikidesse leiaks aset mitte rohkem kui kaks riigiviisiti aastas. «Riigivisiit on küllaltki kallis ettevõtmine. Sellise taseme visiit peab olema tehtud strateegiliselt õigesse kohta, et meil sellest ka välispoliitilist kasu tõuseks,» ütles Mihkelson.

Hetkel kuum