Lembit Saarsalu 40 aastat saksofoniga

Madli-Liis Parts 09. jaanuar 2004, 00:00

Kontsert ?Elu saksofoniga? väärib tähelepanu vähemalt kolmel põhjusel ? saksofonist Lembit Saarsalu tähistab 40. aastat tegevmuusikuna, toimub esmaettekanne Eestis, oodata on üllatuskoosseise.

Õhtu tuleb stiililiselt põnevalt kirju. Algab mediteeriva rahvaviisitöötlusega saksofonile ja kulmineerub võimsa sümfoonilise teosega. Henry Wolkingi ?Powell Canyons? sopransaksofonile, džässtriole ja sümfooniaorkestrile kõlab Eestis esmakordselt. Teoses, mille esitamises osaleb ka autor ise, põimuvad džässi- ja sümfooniaelemendid, on bluusi ja sambarütme, kauneid sümfoonilisi lõike.

Enamik rahvusvahelisest väärikast esinejaskonnast on aktiivsed ja edukad nii džässi- kui klassikavallas. USAst tulevad särav trombonist ja helilooja, Utah ülikooli muusikaprofessor Henry Wolking ning noor andekas trompetist Dave Chisholm. Vanemuise sümfooniaorkestrit juhatab soome dirigent Rauno Tikkanen. Eestist löövad kaasa Taavo Remmel, Tanel Ruben, Silvi Vrait ja Kristjan Randalu. Viimast kuuleb meil harva musitseerimas, sest pianist õpib New Yorgis. Üllatuslikke kõlaelamusi tõotab üle Eesti umbes 15 noort pillimängijat koondav saksofoniorkester.

Kontserdi täheks on loomulikult juubilar Lembit Saarsalu, suurepärane interpreet ja väsimatu džässielu edendaja, kelle kohta USA väljaanne Argonaut on kirjutanud: ?Peen rütmitaju, dünaamiline mitmekesisus ning nauditav toonitekitamine teevad Saarsalust tõelise meistri. Kord väljendub ta kaunilt ning mahedalt, siis jälle kriiskava eredusega. Ta on tõeline džässmuusik, kes tunneb oma instrumendi võimalusi ja nippe.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:23

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing