EPL: Liitumisel ELiga võib 2,5% piim säilida

27. jaanuar 2004, 07:41

Kuigi Euroopa Liidu määrused ei näe ette 2,5% rasvasisaldusega piima tootmist, võib Eesti saada erisuse ja jätkata meile harjumuspärase piima tootmist.

Euroopa Komisjoni eitav vastus tekitaks aga Eesti piimatootjatele kõlbmatuks muutuvate valmistrükitud pakendite tõttu kuni 50 miljonit krooni kahju, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Me esitasime Euroopa Komisjonile taotluse erisuse saamiseks. Selle erisuse lubamisel võiksime Eestis jätkata 2,5% piima tootmist,? ütles põllumajandusminister Tiit Tammsaar ja lisas, et kuigi ta on meelestatud ettevaatlikult, loodab ta siiski positiivset vastust.

Euroopa Komisjoni määrusega on ELis lubatud toota 0,5%; 1,5?1,8% ja 3,5% rasvasisaldusega piima.

Euroopa Liidu Infosekretariaadi (ELIS) nõunik Paavo Palk lisas, et 2,5% rasvasisaldusega piima joomise traditsiooni Euroopas ei ole, mistõttu pole ka vajadust sellise rasvasisaldusega piimastandardit kehtestada. Hiljem liitunud riigid on siiski saanud niisuguse piima müüki jätkata, kui selle vastu on huvi. Nii on see näiteks Soomes, vaatamata ligi 10aastasele ELi liikmeks olemisele, ja vastavalt liitumisläbirääkimistel kokkulepitule ka Lätis.

Liitumisläbirääkimiste käigus ei nõudnud Eesti põllumajandusata?ee Brüsselis Tauno Lukase sõnul 2,5% piima tootmise säilitamist põhjusel, et õiguse säärasele erandile pidid 2003. aasta lõpus kaotama ka meie naaberriigid Soome ja Rootsi. ?Üllatusena, mida me ei osanud läbirääkimiste käigus ette ennustada, pikendas Euroopa Komisjon neil seda erisust,? lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing