Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Globaliseerumisest ei saa kõrvale hoida

  Majanduslikud, tehnoloogilised ja poliitilised protsessid muudavad maailma üheks tervikuks. Riikidel, ettevõtetel ja üksikisikutel on kadunud igasugune tõsiseltvõetav valikuvõimalus globaliseerumises osalemise või sellest kõrvalehoidmise vahel.
  Majandus muutub iga aastaga üha avatumaks. Hoidutakse välismaiste kaupade või investeeringute turuletulekut takistava või välismaal eeliseid taotleva sisepoliitika ja strateegilise kaubanduspoliitika kasutamisest, tagatakse kodumaiste ning välismaiste ettevõtete ja kaupade võrdne konkurents. Peaaegu kõigi riikide väliskaubanduse suhe sisemajanduse koguprodukti aina kasvab.
  Globaliseerumise tulemusena on maailm tervikuna rikkamaks saanud. Keskmised sissetulekud on enamikes riikides tõusnud. Vaesuse absoluuttase on peaaegu kõikjal veidi vähenenud. Kuid samal ajal saab üha selgemaks, et globaliseerumisel on positiivsete tagajärgede kõrval ka negatiivsed. Viimase kümne aasta majandusstatistika näitab, et globaliseerumise käigus kasvab ebavõrdsus nii riikide sees kui ka vahel.
  Ebaõnnestujate hulka ei kuulu ainult globaliseerumisest kõrvalejääjad (kes ei taha või suuda globaliseeruda), vaid ka paljud rahvusvahelises integratsioonis aktiivselt osalejad. Globaalmajanduses ei võida kõik. Paljudes valdkondades on kahjuks tegemist nullsummamänguga.
  Eesti kui väga avatud majandusega väikeriik sõltub globaalsetest arenguprotsessidest paratamatult rohkem kui suletuma majandusega suurriigid. Eesti väliskaubanduse suhe sisemajanduse koguprodukti on üks maailma kõrgemaid.
  Eesti majanduse areng lähtub paljudest meist sõltumatutest teguritest. Oleme paratamatult tuhande niidiga maailmamajandusega seotud. Meie majanduskasv sõltub välisnõudlusest, välisinvesteeringutest, geopoliitilisest olukorrast, Euroopa Liidu, rahvusvaheliste organisatsioonide ja ettevõtete otsustest, euro ja dollari vahetuskursist.
  Uuringud näitavad, et rikkuse jagunemise skeem on tänapäeva globaliseerunud maailmas muutunud vastuoluliseks. Kõige rohkem mõjutab maailmamajanduses osaleja sissetulekuid see, kui tal õnnestub kõrge lisandväärtusega harus ja "väärtuse juurdekasvu ketis" oma ni?? leida. Suurem nöörib väiksemat, targem rumalamat, konkurentsivõimeline konkurentsivõimetut, lõpptoodangu valmistaja allhankijat, kaubandus tootmisettevõtet, aktiivsem passiivsemat.
  Ebavõrdsuse kasvu riikide vahel on põhjustanud asjaolu, et vähearenenud maades toodetavate kaupade hinna tõus on olnud aeglasem kui arenenud tööstusriikides toodetud kaupadel. Sellest tulenevalt muutub kaubavahetus vaestele riikidele üha vähetulusamaks ? nad saavad oma kaupade eest suhteliselt vähem arenenud tööstusriikide kaupu. Seda tendentsi võimendab allhanketööde osa jätkuv kasv maailmakaubanduses. Samuti asjaolu, et pooltooted liiguvad riikide vahel turuhindadest erinevate, rahvusvaheliste ettevõtete poolt kehtestatud ülekandehindadega.
  Kõige suuremat kasumit võimaldab maailmamajanduses osalejatele tegelemine kõrgtehnoloogilise töötleva tööstuse ja tertsiaalsektoriga. Kõige ebatulusam on tegelemine primaarsektori ja madalatehnoloogilise töötleva tööstusega.
  Globaalseid tendentse peab arvestama oma majanduspoliitikat väljatöötav Eesti riik ja oma äriplaane loovad üksikud ettevõtted. Selline areng ei pruugi meile meeldida, kuid struktuurimuudatused on paratamatult vajalikud. Maailma arengutendentse me muuta ei suuda ja neile arukalt reageerimata läheb meil halvasti.
  Autor: Kaarel Kilvits
 • Hetkel kuum

Portfellihaldus 20 aastat investeerimiskogemust

Olulisemad lood

Suursaadik: Soome idapiiril avaldus Moskva ootuspärane jõhker künism
Soome valitsus proovis tasapisi üha tugevneva ränderünde tingimustes leida tasakaalu riikliku julgeoleku ja rahvusvahelise õiguse vahel, kirjutab Eesti suursaadik Soomes Sven Sakkov.
Soome valitsus proovis tasapisi üha tugevneva ränderünde tingimustes leida tasakaalu riikliku julgeoleku ja rahvusvahelise õiguse vahel, kirjutab Eesti suursaadik Soomes Sven Sakkov.
USA aktsiad alustasid uut börsinädalat langusega
Ühendriikide peamised börsiindeksid taandusid esmaspäeval, mis analüütikute hinnangul on hingetõmbepaus pärast novembri võimsat rallit.
Ühendriikide peamised börsiindeksid taandusid esmaspäeval, mis analüütikute hinnangul on hingetõmbepaus pärast novembri võimsat rallit.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Edukas tiimijuht räägib inimestega ja kaasab neid pidevalt
Fujitsu Persona tooteomanik ja meeskonnajuht Sirli Vaher ning NICO Eesti ärijuht Siim Palumets jagavad oma kogemust Fujitsust kui tööandjast. Kuidas hoida erinevaid tiimiliikmeid ühtsena ning kuidas eristub värbamine IKT sektorisse teistest valdkondadest?
Fujitsu Persona tooteomanik ja meeskonnajuht Sirli Vaher ning NICO Eesti ärijuht Siim Palumets jagavad oma kogemust Fujitsust kui tööandjast. Kuidas hoida erinevaid tiimiliikmeid ühtsena ning kuidas eristub värbamine IKT sektorisse teistest valdkondadest?
Suurfirmade tippjuhid jätkusuutlikkusest: iPhone’i äraviskamine pole lahendus, pikaajaline strateegia on
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
Osta "katkine" aken: Tesla teeb kunagise fopaa rahaks
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Konfliktne Tartu arendaja vihastas järgmised koduostjad välja “Miks ma maksan pangalaenu pooliku asja eest?”
Tartu uusarenduses on tööd venima jäänud ning ostjate kannatus katkemas. Maksuvõlgades ja töötajatega vaidlev arendaja süüdistab intriige kiskuvaid kliente, kes ei taha mõista ettevõtja rasket olukorda ja tehtud pingutusi.
Tartu uusarenduses on tööd venima jäänud ning ostjate kannatus katkemas. Maksuvõlgades ja töötajatega vaidlev arendaja süüdistab intriige kiskuvaid kliente, kes ei taha mõista ettevõtja rasket olukorda ja tehtud pingutusi.
Järjekordne löök arstikeskustele: patsiendid ei vasta mobiiltelefonile
Niigi ülekoormatud arstide ja õdede koormust suurendab üha kasvav trend: eelkõige noored patsiendid ei vasta enam mobiiltelefonile.
Niigi ülekoormatud arstide ja õdede koormust suurendab üha kasvav trend: eelkõige noored patsiendid ei vasta enam mobiiltelefonile.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.