10. märts 2004 kell 8:09

Oriflame Cosmetics pürib Stockholmi börsile

Kosmeetikafirma Oriflame Cosmetics teatas, et valmistub enne lihavõtteid börsiletulekuks.

Tegemist on esimese Põhjala regiooni aktsiate avaliku esmapakkumisega (IPO) sel aastal, kirjutab uudisteagentuur Dow Jones. Stockholmi börsil, kus aktsia noteeritakse, on tegemist esimese uue börsifirmaga pärast 2002. aastat.

Rootsi kosmeetikafirma soovib 3,1 miljoni uue aktsia emiteerimisega kaasata firmasse 500 mln Rootsi krooni (850 mln krooni) ning vähendada sellega oma võlakoormust.

Lisaks soovib firma maha müüa 20,8 mln olemasolevat aktsiat. Kokku pakutakse investoritele 35% Oriflame aktsiapakist. Ühe aktsia pakkumishinnaks oodatakse 165-200 Rootsi krooni ning pakkumise kogumahuks 3,9-4,8 mld Rootsi krooni (kuni 8,2 mld krooni).

Aktsiate märkimine algab sel neljapäeval ning kestab 23. märtsini. Aktsiatega (täpsemalt küll hoiutõenditega) saab Stockholmi börsi O-nimekirjas kaubelda alates 24. märtsist.

Kui aktsiate avalik pakkumine märgitakse täielikult täis, siis Oriflame praeguste suuromanike - Jochnick perekonna ja Industri Kapital - osalus langeb kosmeetikafirmas 82%-lt 42,9%ni.

Põhjala investorid on hoolimata aktsiahindade viimase aja kiirest tõusust olnud aktsiate avalike esmapakkumiste suhtes kõhklevad. Möödunud aastal ei tulnud Rootsi börsile ühtegi uut firmat. Norras noteeriti küll kaks firmat, kuid nende IPOde maht oli Dealogic andmeil kõigest 49,6 mln eurot. 2002. aastal oli Soomes, Norras ja Rootsis ainult kuus IPO-t kogumahus 1,05 mld eurot.

Lisaks IPOde puudumisele on olnud probleeme ka nende läbiviimisel. Rootsi turg kibestus möödunud aasta lõpus, kui tootmisettevõttel Dometic AB ebaõnnestus oma külmutusüksuse börsiletoomine.

Oriflame tegevjuhi Sven Mattsson on IPO toimumise suhtes hästi meelestatud. Oriflame aktsiate pakkumishind baseerub sõnul Mattssoni osaliselt konkurentide nagu Avon kui ka teiste otsemüügiga tegelevate kosmeetikamüüjate aktsiate võrdlusel.

Oriflame müük kasvas möödunud aastal 20% ning küünis 652 mln euroni. Kasumit tuli aastaga kokku 89 mln eurot (1,4 mld krooni).

Hetkel kuum