Nelja kuu suurim kasumivõtt

Peeter Stamberg 12. märts 2004, 00:00

Kolmapäeva õhtul teiselt poolt Suurt Lompi alguse saanud langus kandus neljapäeval üle Euroopasse.

Investorite usk aktsiahindade edasisse kiiresse tõusu on kadumas. Dow Jonesi tööstuslik keskmine ja S&P 500 indeks tegid uudisteagentuur Bloombergi andmetel üleeile läbi suurima languse alates mullu oktoobrist. Miinust kogunes 1,5%. Tehnoloogiaettevõtterikas Nasdaqi koondindeks kukkus 1,6%. Sealjuures kauplemispäeva esimesel poolel olid indeksid mõnda aega ka plusspoolel, mis avaldatud väliskaubandusdefitsiidi näitajat arvestades oli mõneti üllatav.

Euroopa aktsiaturgudel USA kolmapäevane langus võimendus veelgi. Saksamaa indeks DAX oli päeval isegi üle 4% miinuses. Õhtuks Euroopa indeksid kosusid veidi, kuid langust kolmapäevaga võrreldes oli paar protsenti. Müügisurve all olid ka Põhjala tehnoloogiaettevõtted. Ericssoni aktsiaga kaubeldi kella 18 aegu 20,50 Rootsi kroonil ehk 5,1% miinuses. Nokia aktsia oli langenud 2,9%, 17,50 eurole.

Aktsiaturgude tugeva ralliga viimase aasta jooksul ei ole ettevõtete kasumid suutnud sammu pidada, st aktsiate hinnad on kasvanud kiiremini kui kasumid. Optimismi peaks kärpima ka see, et Thomson Financiali andmetel peaks laiema S&P 500 indeksi liikmete kasumid sellel aastal kasvama 13%, mullu oli kasv 18%. S&P 500 indeks on aastaga tõusnud 40%.

Ka aktsiaturgudest kirjutavad USA ajakirjanikud on värsketel andmetel muutunud pessimistlikumaks. Tõusulembeliste ajakirjanike arv maineka investeerimisnõustaja Investors Intelligence vaatluse kohaselt möödunud nädalal langes, ning pessimistlikumate kirjutajate arv tõusis. Vaatamata langusele, on siiski enam kui pooled ajakirjanikud veel optimistlikud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:16
Otsi:

Ava täpsem otsing