Riskantsed reisisihid

Aare Kirna 26. märts 2004, 00:00

Välisministeerium ei soovita reisida Haitile seoses riigis valitseva ebastabiilse olukorraga. Eestlastel, kes viibivad mainitud piirkonnas, soovitatakse sealt lahkuda. Samuti soovitab välisministeerium tõsiselt kaaluda vajadust reisida Afganistani, Iisraeli, Iraaki, Iraani lääneossa, Saudi Araabia põhja- ja kirdeossa ning Vene Föderatsiooni T?et?eenia ja Põhja-Kaukaasia piirkonda.

Kuna olukord neis piirkondades on erinevatel põhjustel ebastabiilne (näiteks on toimunud rahvarahutused, suured massilised korratused, relvastatud konfliktid, möllavad epideemiad), võib ohtu sattuda piirkonnas viibiva isiku elu või tervis. Teadlikult kriisikoldesse reisimisel võtab inimene ise endale vastutuse ja riski. Ka hättasattunud inimesele abi osutamine on sellistel puhkudel raskendatud, kuna enamasti ei ole kriisipiirkondades Eesti esindust. Samuti on nii mõneski kõrgendatud ohu piirkonnas väga väike Euroopa Liidu liikmesriikide esindatus (alates 1. maist hakkavad eestlased abi saama riikides, kus meil esindus puudub, ELi liikmesriikide esindustest).

Välisministeerium soovitab reisijail end Eesti välisesindustes või välisministeeriumi konsulaarosakonnas registreerida ja pakub selleks ka vastavat blanketti. ?Need andmed on vajalikud eestlastele operatiivse konsulaarkaitse osutamiseks, et välisministeerium saaks operatiivselt tegutseda juhul, kui konkreetses piirkonnas peaks midagi juhtuma (terrorirünnak, looduskatastroof jne) ning seal viibivad eestlased,? ütles Anneli Kimber välisministeeriumi pressitalitusest.

Välisministeeriumi tegutsemine sellistel puhkudel hõlmab muu hulgas lisaks tavapärasele konsulaarabile (õnnetusjuhtumid, surmajuhtumid) vajadusel ka Eesti kodanike evakueerimist kriisipiirkondadest (toimib koostöö ELi liikmesriikidega).

Registreerunute kohta välisministeerium eraldi statistikat ei pea, sest see ei ole registreerimise eesmärk.

?Õnneks ei ole senini eestlased välisministeeriumile teadaolevatel andmetel kriisiolukordades kannatada saanud,? ütles Anneli Kimber.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing