Turuvalitsejad satuvad ELis luubi alla

Martin Männik 08. aprill 2004, 00:00

Turguvalitsev ettevõtja on ELi pretsedendiõiguse järgi ettevõtja, kelle positsioon kaubaturul võimaldab tal käituda, arvestamata konkurente, ostjaid või tarbijaid.

Selline võim ei eelda täieliku monopoli olemasolu, kus ettevõtja võib mõjutada kõikide konkurentide käitumist, kuid selline võim peab olema piisav, et ettevõtja võib vastu võtta iseseisvaid otsuseid, olles mõjutamata konkurentide käitumisest.

ELi asutamisleping keelab kokkulepped, mis kahjustavad või võivad kahjustada konkurentsi ühisturul, samuti turguvalitseva ettevõtja seisundi kuritarvitamise, mis võib mõjutada liikmesriikidevahelist kaubandust.

Kuna Eestis ei ole veel välja kujunenud arvestatavat siseriiklikku kohtupraktikat turguvalitseva ettevõtja seisundi kuritarvitamisega seonduvate küsimuste lahendamiseks, võib kehtima hakkava määruse eesmärki arvestades eeldada, et konkurentsiamet ja kohtud võtavad nende küsimuste lahendamisel eeskuju Euroopa Kohtu loodud pretsedendiõigusest asutamislepingu kohaldamisel.

Määruse kohaselt võidakse ettevõtjaid karistada rahatrahviga, mis võib ulatuda kuni kümne protsendini keeldu rikkunud ettevõtja või ettevõtjate eelmise majandusaasta kogukäibest.

Euroopa Komisjon võib määrata sellele lisaks trahve, mis ei ületa ühte protsenti ettevõtja või ettevõtjate eelmise majandusaasta kogukäibest, kui nad annavad ebaõiget või eksitavat teavet või ei anna teavet ettenähtud aja jooksul.

Siiani ei ole Eesti konkurentsiamet saavutanud veel ühegi isiku kriminaalkorras süüdimõistmist ning rahalise karistusega karistamist keelatud kokkulepete sõlmimise või turguvalitseva ettevõtja seisundi kuritarvitamise eest.

On tõenäoline, et pärast liitumist muutub konkurentsiameti töö oma seisundit kuritarvitavate ettevõtete vastu tõhusamaks ning neid hakatakse karistama rahaliste karistustega.

Lisaks võib ka Euroopa Komisjon alustada Eesti ettevõtjate suhtes üksikisikute kaebuste põhjal menetlusi konkurentsimääruse rikkumise kahtluse korral, mille tulemusena võidakse ettevõtjatele määrata arvestatava suurusega rahatrahv.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing