Ülo Toomsalu • 19. aprill 2004 kell 6:08

PM: Parts hoiatas Savisaare Vene-lembuse eest

Res Publica esimees Juhan Parts kinnitas eilsel valimiskonverentsil, et partei peavastane eelseisvatel europarlamendi valimistel on Keskerakond.

Parts ütles, et Keskerakond on partei, mis Euroopa partneritega koostöö otsimise ja arendamise asemel püüab sõlmida koostöölepet hoopis sealse nn presidendiparteiga Ühendatud Venemaa, kirjutab Postimees.

Keskerakonna juht Edgar Savisaar käis eelmisel nädalal visiidil Moskvas, kus arutas Venemaa Riigiduuma esimehe Boriss Grõzloviga koostööleppe sõlmimist. Grõzlov toonitas, et talle imponeerib tasakaalustatud poliitika, mida Tallinna linnapea ja tema juhitav Keskerakond ajavad Venemaa suhtes. Osa Savisaare kohtumiste juurde Eesti diplomaate ei kutsutud.

Res Publica esinumber europarlamendi valimistel Urmas Reinsalu meenutas, et Moskva võimuringkonnad ootasid Keskerakonna võitu ka enne Riigikogu valimisi. «See sunnib küsima, millistest kaalutlustest lähtudes tegelikult Savisaare erakond võttis referendumil liitumisvastase hoiaku?» küsis ta.

Reinsalu meenutas ka Venemaa esitatud 14 punktist koosnenud nõudmiste paketti Euroopa Liidule, kus puudutati otseselt ka Eestit. «Küsin nüüd Savisaarelt selgelt, kas ta toetab seda nõudmiste paketti või mitte?» sõnas Reinsalu. Ta lisas, et Keskerakonna tegelik sõnum ei näi olevat mitte euroliidus riikide iseotsustamise küsimusega tegelemine, vaid koostööküsimus Moskvaga ja passiivsus ELi suunal.

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõnul tehti Res Publica konverentsil lapsikuid avaldusi, mis võivad Eesti välispoliitikale ainult kahju tekitada. ?Meie aga lõime sidemed Venemaa kõige mõjukama parteiga, millest Eestile peaks tõusma strateegilist kasu. Arvan, et Reinsalu ja Partsi pani nii vastutustundetut juttu ajama lihtsalt rivaliteeditunne ja kadedus.?

Hetkel kuum