Ülo Toomsalu • 12. juuli 2004 kell 6:56

EPL: Enamik eestlasi kasutab arvutis jätkuvalt ebaseaduslikku tarkvara

Aastaga pole Eestis piraattarkvara kasutajate arv 54 protsendilt kõrgemale tõusnud, kuid teadlik piraattarkvara kasutamine on suurenenud.

Maailma tehnoloogiaanalüüside koostaja International Data Corporation andmeil pole tarkvarapiraatluse tase Eestis kahe viimase aasta jooksul oluliselt muutunud. 2003. aastal oli see 54%, Euroopa Liidu mullune keskmine oli 37%, kirjutas Eesti Päevaleht.

Uuringus on arvestatud ka tavatarbijaid ja hinnanguliselt nende koduarvutites sisalduvaid piraatprogramme.

?Mina kasutan loomulikult piraattarkvara,? rääkis Aivo, kelle koduarvuti ligi kümnest programmist viis on piraattarkvara ja ülejäänu sai ta arvutit ostes kaasa. ?Originaaltarkvara on väga, väga kallis ja mul ei ole mõtet seda oma koduarvuti väikeste vajaduste jaoks osta.?

Eesti lähinaabrite seas on piraattarkvara kasutajate osakaal veidi suurem ? Lätis 57%, Leedus 58%, Venemaal 87%. Seevastu Soomes 31% ja Rootsis 27%.

Julgestuspolitsei korrakaitseosakonna juhtivinspektor Hannes Järvine ütleb, et piraattarkvara on järjest rohkem politsei tähelepanu all.

?Käesoleval aastal oleme tihendanud oma koostööd mitme autoriõiguste kaitse organisatsiooniga. Igas politseiprefektuuris on moodustatud intellektuaalse omandi kaitse küsimustega tegelev töögrupp, samuti oleme kindlaks määranud igakuise minimaalse kontrollide arvu.?

IDC uuringu järgi ulatub iga-aastane tarkvarapiraatlusega tekitatud kahju Eestis ligikaudu 180 miljoni kroonini.

Hetkel kuum