Suvi vähendas kinnisvaraturu aktiivsust

Ain Kivisaar 06. september 2004, 00:00

Kevadise kõrgajaga võrreldes pole magalarajoonide tüüpkorterite hinnatõusu jätkumine enam täheldatav. Ülioptimistlike müüjate eestvedamisel küsitakse küll varasemast veelgi sagedamini ebareaalselt kõrgeid hindu, kuid tehingute analüüs hinnatõusu ei kinnita.

Ostjate huvi vanemate eluasemete vastu on selgelt vähenenud, mis on kahandanud paneelkorterite likviidsust. Kiirelt kasvanud pakkumise tõttu on ostjatel valik varasemast suurem ning taas on tekkinud võimalus pidada kiiret müüki sooviva omanikuga hinnaläbirääkimisi.

Ehitushindade tuntav tõus on kergitamas nii uuseramute kui ka uute korterite väljamüügihindu. Kevadega võrreldes kohati kolmandiku võrra kallinenud ehitusmaterjalid ning pakkumist ületav nõudlus ehitusturul on stabiliseerunud uute elamispindade nõudlusest hoolimata sundinud kinnisvaraarendajaid hindu järjekindlalt ülespoole tõstma. See on kaasa toomas viimaste aastate ülilikviidsel uute korterite turul enneolematut nähtust ? eluasemete lõplikku valmimist enne ostja leidmist. Trend on süvenev ning tõenäoliselt juba järgmisest aastast alates on ostjatel enne lõpliku otsuse langetamist võimalik oma silmaga tutvuda suure osa müügil olevate uute korteritega.

Kasvavad riskid elamispindade arendusturul on pööranud mitmete kinnisvaraettevõtjate pilgud tööstuskinnisvarasektori suunas, kus kiire kasvuperiood seisab alles ees. Lähima kolme aasta jooksul on oluliselt suurenemas spekulatiivse, st kindla üürnikuta uusehitiste pakkumine. Kuigi tööstuskinnisvara arendamine pole tulususelt võrreldav elamuehitusega, tasakaalustab seda suhteliselt madal riskitase.

Viimase poolaasta jooksul stabiilsena püsinud büroopindade turule ei toonud hinnamuutust ka suveperiood.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing