Raivo Sormunen • 7. oktoober 2004 kell 22:00

Dollar ootab tugevaid tööturunäitajaid

Täna avaldatavad USA septembrikuu tööturu numbrid peaksid turuosaliste arvates tulema tugevad. Igatahes osteti heade tulemuste ootuses möödunud päevadel USA dollarit euro vastu viimase kahe nädala kõrgeima tasemeni 1,2247 dollarini (12,78 krooni dollar).

Olukord Ühendriikide tööturul on hakanud paranema, ütles uudisteagentuuri Bloomberg andmeil kolmapäeval Kansas City föderaalpanga president Thomas Hoenig.

Turgudel loodetakse, et möödunud kuul lisandus USA majandusse viimase nelja kuu suurim arv töötajaid. Bloomberg Newsi küsitletud analüütikud ootavad keskmiselt 150 000 töökoha lisandumist. Augustis ulatus töötajate kasv 144 000ni.

Ostujuhtide möödunud nädalal avaldatud raporti kohaselt lisandus septembris USA tööstusse ja teenindussektorisse viimase kolme kuu suurim arv töökohti.

See annaks USA keskpangale tõuke uuteks intressitõsteteks ja kasvataks investorite isu suuremat tootlust pakkuvate dollarite järele.

"Kui tööturu näitajad tulevad normaalsed, mõjub see dollarile väga hästi," ütles BNP Paribas SA valuutastrateeg Ian Stannard. Investeerimispanga hinnangul võib dollar tugevneda aasta lõpuks koguni 1,16 dollarini euro kohta (13,49 krooni).

Euroopa ühisraha nõrkusele aitas omalt poolt kaasa eilne Euroopa Keskpanga otsus jätta baasintressi määr 2 protsendile ehk viimase kuue kümnendi madalaimale tasemele.

Hetkel kuum