Riskiuuring: Eestis riskid nõrgalt hallatud

Inno Tähismaa 12. oktoober 2004, 10:10

Maailma juhtiva riskijuhtimise konsulatatsioonifirma Marsh läbi viidud uuring näitab, et Eestis on riskid nõrgalt hallatud.

Uuring näitab, et Eesti ettevõtjad peavad peamisteks riskiteguriteks konkurentsi suurenemist, klientide tarbimisharjumuste muutumist ja varalist kahju õnnetuse läbi. Seejuures pööratakse piisavalt tähelepanu vaid varalise kahjuga seotud riskide maandamisele. Varalise kahju riski olulisus on Eesti puhul erakordne, regioonis paigutus see risk 10. kohale.

Uuringut tutvustanud Marshi müügijuht Mart Mere ja konsultant Olev Saadoja märkisid, et Eesti ettevõtjad peaksid riskide maandamise võimalusi enam teadvustama. ?Vajalik on süsteemne lähenemine riskidele,? märkis Mere. Nii näiteks pole teatud riskide maandamine ettevõtte jaoks vajalik, kui see pole äri seisukohalt vajalik.

Kõige väiksemaks riskiks peavad Eesti ettevõtjad uuringu järgi äripindade turvalisust, toodete poolt klientidele tekitatud kahju ning maksureeglite eiramist. Samal ajal pööratakse nende riskide maandamisele piisavalt tähelepanu.

Suurenenud konkurents oli ettevõtjate arvates kõige suurem risk kogu Kesk- ja Ida-Euroopa regioonis.

Uuring näitas, et võrreldes regiooniga vaadatakse riskid Eestis üle tihemini ja suurem protsent ettevõtteid on juurutanud riskijuhtimiskava pärast olulise kahju kandmist. Samas omab keskmisest väiksem protsent ettevõtteid formaalseid riskijuhtimise protseduure.

Uuring näitas kokkuvõttes, et poolte Kesk- ja Ida-Euroopa ettevõtete juhid ei tea, kuidas maandada oma firmat ohustavaid suurimaid riske. Üks olulisemaid järeldusi, mida saadud tulemused näitavad, on see, et piirkonnas hinnatakse riske jätkuvalt vanade mallide järgi ning üsna erinevalt Lääne-Euroopast.

Marsh viis uuringu Kesk- ja Ida-Euroopa riikides läbi tänavu veebruaris ja märtsis. Küsitleti suuri ja keskmise suurusega ettevõtteid 11 riigis. Kokku vastas küsimustikule regioonis 686 ettevõtet käibega 5-500 miljonit eurot. Eestis saadeti välja 222 ankeeti, vastas 51 ettevõtet. Küsitluse tulemusena valmis raport ?Riskide juhtimine Kesk- ja Ida-Euroopas?, mida tutvustatakse oktoobris samaaegselt paljudes Euroopa riikides. Tõenäoliselt on tegemist seni esimese nii mahuka riskijuhtimist käsitleva uuringuga antud regioonis.

Marsh on Eestis esindatud läbi Marsh Kindlustusmaakleri ASi. Marsh kuulub rahvusvahelisse Marsh McLennan Companies (MMC) gruppi, mis on spetsialiseerunud professionaalsete teenuste osutamisele. MMC grupis on 60,000 töötajat ning aastakäive on üle 11 miljardi dollari.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing