12. november 2004 kell 10:17

Dell kasum kosub printerite ja sülearvutite toel

Maailma suurima personaalarvutite tootja Dell kolmanda kvartali kasum tõusis tänu madalatele kuludele ja suurenenud nõudlusele printerite järele 25%.

Oktoobriga lõppenud kvartali puhaskasum tõusis 0,26 dollarilt 0,33 dollarini aktsia kohta (kokku 846 miljoni dollarini). Käive ühtis ettevõtte augustis antud prognoosiga ning küündis 12,5 miljardi dollarini. Kasv 18%.

Delli tegevjuhi Kevin Rollins sõnul on firma 12 kuud ees oma plaanist, mis näeb ette 2007. aastaks ette 60 miljardi dollarist aastakäivet.

Ettevõte on käesoleval aastal palganud 7000 töötajat, ehitanud juurde jaotuskeskusi ja plaanib ehitada USAs uut tehast, et võita turuosa sektori teiselt tegijalt Hewlett-Packard`lt. Kõige kergem on Dellil turuosa võita printerite turul. Rollinsi sõnul suudab Dell ületada oma käesoleva aasta eesmärki, mis näeb printeriüksusele ette 1 miljardi dollarist käivet ja 5 miljoni printeri müüki.

Lõppenud kolmandas kvartalis müüs Dell 8 miljonit serverit, sülearvutit ja personaalarvutit ehk 22% enam kui aasta eest. Lauarvutite osakaal Delli käibes langes 50%lt 49%ni peamiselt just tänu sülearvutite populaarsuse kasvule, mis annab firma käibest 30%. ?Delli toodete turg on endiselt üsna elujõuline, ehkki tarbijate nõudlus on möödunud aastaga võrreldes mõnevõrra pehmem,? sõnas Rollins.

Firma finantsjuhi Jim Schneider sõnul aitasid möödunud kvartalil ning tõenäoliselt ka sel kvartalil ettevõtte kasumlikkust tõsta madalamad kulud arvutikomponentidele (nagu LCD ekraanid). Kulude kokkuhoid lubab Dellil alandada arvutite ja printerite hindu ja tõsta oma turuosa, lisas Schneider.

Käimasolevaks kvartaliks ootab Dell 13,5 miljardi dollarist käivet ja 0,36 dollarist kasumit aktsia kohta.

Delli aktsia tõusis järelkauplemises 38,02 dollarini (+2%).

Hetkel kuum