USA aktsiaturgudel toimus programmiline kasumivõtt

08. detsember 2004, 10:23

USA aktsiaturgudel toimus eile programmiline kasumivõtt pärast seda, kui tehnoloogiaettevõtete juhid keelduvad rääkimast perspektiividest.

Peamiselt tehnoloogiasektori ettevõtete aktsiate hinnaliikumist peegeldav Nasdaqi koondindeks <GR#US.^IXIC> kukkus 1,7 protsendi võrra, mis on indeksi suurim kukkumine enam kui kuue nädala jooksul. Nendest kuuest nädalast viiel on Nasdaq viiel kerkinud. ?Turg liikus ilmselt iseendast mööda ning nüüd ostjad veidi puhkavad,? lausus uudisteagentuurile Reuters Minneapolis asuva maaklerfirma Piper Jaffray Nasdaqil kauplemise juht Jim Fehrenbach. Tema sõnul käivitus kauplemise keskel ka nn programmiline müük. Programmiline müük vallandub arvutiprogrammi alusel, mille põhjustab teatud tingimuste täitmine. Kuna programmid on reeglina sarnased, on väärtpaberite müügilaine programmilise müügi puhul massiivne.

Psühholoogilise poole pealt oli müügilaine ?peasüüdlaseks? Hewlett-Packardi <GR#US.HPQ> juht Carly Fiorina, kes keeldus kohtumisel analüütikutega avaldamast 2005. aasta müügiennustust. Ta ei kinnitanud ega ka lükanud ümber novembris avaldatud kasumiprognoosi, mis on 72 kuni 74 USA senti aktsia kohta. Aktsia hind kukku 1,17 protsendi võrra 21,08 dollarini. Tehnoloogiasektori teine suur kukkuja oli maailma suurim mikrokiipide tootja Intel <GR#US.INTC>, kelle tegevjuht Craig Barrett, kes lauaus intervjuus, et kompanii on üle saanud valeotsustest, mis tõid endaga kaasa toodangu hilinemise, tarnekatkestused ja müügikasvu aeglustumise. Aktsia hind kukkus 2,21 protsenti 23,48 dollarini. Möödunud nädalal suurendas Intel käibeprognoosi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing