Prantsusmaa lühendas töönädala 35 tunnile

ÄP 22. detsember 2004, 00:00

Prantsusmaa parlament kiitis heaks seaduse, mille kohaselt kõik enam kui 20 töötajaga firmad peavad aastal 2000 minema üle 35tunnisele töönädalale. Sellega alustas Prantsusmaa sotsiaalset eksperimenti, mis enamikule tööandjatest ja ametiühingutest ei meeldi. Aga nüüd pole neil teha midagi muud kui sellega nõustuda, sest valitsus surus seaduse parla-mendis läbi ja täitis nii oma valimislubaduse. Prantsusmaal on enam kui 20 töötajaga firmasid kokku 90 000.

Ainult üks ametiühing ? CFDT ? mis seisab lähedal sotsialistlikule parteile, on 35tunnise töönädala heaks kiitnud. Kõik ülejäänud ametiühingud on kas osaliselt või täielikult selle vastu. Kommunistidele lähedane CGT tahab küll lühemat töönädalat, kuid leiab, et see ei ole piisavalt paindlik.

Hetkeseis: Lühem töönädal on hakanud tekitama probleeme. Prantsuse jt ELi riikide tööandjad on asunud võitlema pikema töönädala eest. Prantsusmaal õnnestuski Boschil viia oma firmas töönädal 40 tunnile töötajate palka tõstmata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing