Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Endine Vanemuise ooperilaulja käivitas Islandil kalamarjatootmise
?Islandil süüakse vaid lõhefileed ja suurem osa lõhemarjast visatakse lihtsalt minema,? põhjendab hiiglasekasvu Trink, miks temal, seni ärist suure kaarega mööda käinud mehel tekkis üldse äriidee. Teine, isiklikku laadi põhjus oli veel ? nimelt on Trink eluaeg unistanud istuda kalamarjakausi kõrval ning lahmata kulbiga marja süüa. ?Igast heast asjast saab kõrini,? möönab jõuludeks Tartusse vanematele külla tulnud Trink ja lisab, et nüüd maitseb ta kalamarja peamiselt vaid selleks, et veenduda, kas järjekordne partii sai õige soolsuse.
Mait Tringile, tema naisele Külliki Matsonile ja ühele kohalikule islandlannale kuuluv firma Ice & Fire käivitas oktoobri lõpus Islandil punase lõhemarja tootmise. Mait Tringi andmeil on esialgseks investeeringuks kulunud umbes pool miljonit krooni, millest osa moodustab pangalaen. ?Kõik kolm osanikku on ka firma ainsad töötajad, kes kalakasvandusest saadud lõhemarja töötlevad ning purki kaanetavad,? lisab Trink.
Tringi hinnangul võiks Ice & Fire aastatoodanguks kujuneda umbes 2,5 tonni lõhemarja. ?Nii palju kui võimalik, püüame Islandil turustada, sest teatavasti on Island Euroopa kallimaid riike ja seega on seal marginaal suurem,? seletab Trink. Oktoobri lõpust hakkas Ice & Fire müüma oma toodangut Islandi suuremates hotellides ja restoranides, kus käivad peamiselt turistid.
Eesti kalamarjaturule plaanib Mait Trink siseneda mitte varem, kui järgmise aasta sügisel, sest ekspordiloa väljaajamine on Islandil kaunis keeruline. Tringi sõnul käivad praegu läbirääkimised potentsiaalse partneriga Eestis, kes hakkab Eestisse punast lõhemarja importima. Seni on Eestisse imporditud vaid väga väikesed kogused lõhemarja Saksamaalt.
Eestis toodetakse ja müüakse praegu vaid punast forellimarja ja näpuotsatäis musta kalamarja. Suurima kohaliku forellimarja tootja, Jõgevamaal asuva Härjanurme Kalatalu omaniku Aarne Liivi hinnangul müüakse Eestis aastas umbes 10 tonni kalamarja, millest kaks kolmandikku on sissetoodud külmutatud punane forellimari. Kohalikku värsket forellimarja toodab hooajaliselt vaid paar firmat.
Mait Tringi sõnul pole ta hinnakalkulatsioone Eesti turu jaoks veel teinud. ?Meie 90grammise lõhemarjapurgi väljamüügihind Islandil on ilma käibemaksuta 80 krooni,? arvutab Trink ja lisab, et Eesti turule on nad ilmselt suutelised müüma odavamalt.
Härjanurme Kalatalu lahtise forellimarja kilo hulgihind on ilma käibemaksuta üle 400 krooni. Sajagrammise punase importkalamarjapurgi eest küsitakse poes veidi üle saja krooni. Ainsana Eestisse musta kalamarja importiv OÜ Fortimer küsib 57grammise purgi eest ilma käibemaksuta 700 krooni. Fortimeri müügijuhi Aivar Trummi andmeil müüvad nad kuus umbes kaks kilo musta kalamarja. ?Kaaviar on meile vaid ni?itoode,? lisab muid kalasaadusi vahendava firma müügijuht Trumm.