Olavi Kärsna • 25. september 2005 kell 22:00

Ettevõtluse lõpetamisel võib erikonto raha saada kaks korda maksustatud

Tulumaksuseaduse § 36 lõige 8 ütleb, et ettevõtluse lõpetamisel lisatakse erikontol olev summa ettevõtlustulule. Iseenesest loomulik, kuna erikonto kasv arvatakse tuludest maha ning seetõttu peaks erikontole kantud raha olema kunagi vähendanud makse.

Erikonto kasvu ei saa aga mitte alati tuludest maha arvata. Kui tuludeklaratsiooni E-lisa põhitabelis on tulemus real 5 (tulu miinus kõik § 32 mahaarvamised) väiksem kui erikonto kasv tabeli 2 järgi, ei luba tulumaksuseadus sellel aastal erikonto kasvu tuludest maha arvata.

Selline piirang erikonto kasvu mahaarvamisele viidi sisse selleks, et FIE ettevõtlusse sissepandud ettevõtlusevälise rahaga ei annaks erikonto arvelt ettevõtlust kahjumisse ajada. Kuigi, kui see pole nn must raha, peaks ka see olema juba mingil moel maksustatud. Muidu võib FIE teha ettevõtluse kulusid ka ettevõtlusvälisest rahast ja nii ka kahjumisse minna.

Kui see avastatakse deklaratsiooni täitmisel pärast kalendriaasta lõppu, pole enam võimalik midagi ette võtta. Kui nüüd raha teisele kontole kanda, on see juba uue aasta liigutus.

Seega makstakse taolisel juhul erikonto kasvult tulu- ja sotsiaalmaks nagu ettevõtluse tulult ikka. Erikontole kantud raha tuleb ju ettevõtjale kõigepealt tuluna sisse ja on E-lisal alati kirjas mõnel real, mille number algab 1ga. Kui selle aasta eest ei saa erikonto kasvu tulust maha arvata, siis jääb kogu sissetulnud raha lihtsalt automaatselt tuludesse.

Järgmise aasta kasvu või kahanemist arvutatakse praeguste reeglite järgi aga ikka konto tegelikku algseisu arvestades, vaatamata sellele, et eelmisel aastal ei saanud erikonto arvelt midagi tulust maha arvata.

Kui nüüd sellel järgmisel aastal tahetakse ettevõtlus lõpetada ja erikontol on raha, tekivad põhimõttelised probleemid. Kui toimida nii nagu seaduses kirjas ? jääk lõpetamise hetkel tuludesse ja ei mingit muud võimalust ?, saaks eelmisel aastal erikontole kantud raha, mida tuludest maha arvata ei saanud, lõpetamisel juba teist korda maksustatud.

Aitaks muidugi erikonto rahade arvestuse keerulisemaks muutmine. Praegu aga eeldatakse, et erikonto kasutajal on tõsi taga ja ta oskab seejuures arvestada kõigi asjaoludega. Nii et veel kord: kes kasutavad erikontot, peaksid oma tuludeklaratsiooni kokku panema natuke enne kalendriaasta lõppu. Siis on võimalik kõik otsad kokku ajada. Kui erikonto kasvu maha arvata ei saa, pole ka mõtet seda raha erikontol hoida.

Ettevõtluse peatamine aga erikontol oleva raha deklareerimist ei mõjuta. Nii kaua, kui ettevõtlust pole lõpetatud, ei lähe ka erikonto raha isiklikku tarbimisse. FIE ettevõtluse pikema kui 12 kuulise peatamise korral loetakse isiklikku tarbimisse läinuks ainult raha eest ostetud vara, mitte erikontol seisev raha.

Hetkel kuum