Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arenevad turud pakuvad varajastele võimalusi

  Sageli võib lugeda või kuulda jutte arenevatest turumajandustest (emerging või developing markets). Aga mida tähendab arenev turg?
  Areneva turu mõiste võttis kasutusele Maailmapanga koosseisu kuuluva IFC töötaja Antoine W. Van Agtmael 1981. aastal. Tema definitsiooni alusel on arenev turg riik, kus on madal kuni keskmine sissetulek inimese kohta. Sellised maad esindavad umbes 80 protsenti maailma elanikkonnast ja vaid 20 protsenti maailma kogutoodangust. Lihtsustatult võiks öelda, et kõik maad, kus sissetulek (või SKP) elaniku kohta pole kõrge, on arenevad turud.
  Neid riike peaks iseloomustama püüdlus liikuda arenenud riikide poole. See tähendab liikumist suletud majandusest avatud turumajanduse poole. Eesti sobib selles vallas ilmselt maailmas üheks musternäidiseks, seda eelkõige liikumise kiiruse tõttu. Areneva turuga maa teostab majandusreforme kõrgema majandusarengu saavutamiseks, samal ajal kapitalituru efektiivsust ja läbipaistvust tõstes. Sagedasti kaasneb sellega valuutakursisüsteemi reformimine, sest stabiilne raha loob usaldust majanduse suhtes, eriti kui jutt käib välisinvesteeringute ligimeelitamisest. Iseloomulik on kohalike investorite kapitali välismaale põgenemise vähenemine. Arenevad turud meelitavad ligi üha enam kohalikke ja välismaised portfellinvesteeringuid (aktsiate ja võlakirjade ost saamaks tulu kapitalikasvult või dividendidelt), aga ka otseinvesteeringuid (ettevõtete ülevõtmised, tehaste püstipanekud). Välisraha lisandumine suurendab börsi aktiivsust.
  Portfellinvesteeringutel on aga ka varjukülg. Kui midagi läheb valesti, püüab see kapital nii kiiresti, kui võimalik riigist pageda. See toob kaasa aktsiate ja võlakirjade müügi, intressitõusu ja sageli valuuta devalveerumise. Näiteks juhtus nii 1997. aastal Aasia kriisi ajal. Portfellinvesteeringute riskiks arenevatel turgudel on ebastabiilne poliitiline süsteem, võimalikud kodusõjad, valuuta devalveerimine, varade konfiskeerimine.
  Arenevate maade aktsiaturud peaksid pakkuma kõrgemat tootlust kompenseerimaks kõrgemat riski. Seetõttu vaatavad ka arenenud maade investorid arenevate turgude poole (näiteks ostavad Rootsi investorid KIE fondide osakuid). Arenevate turgude aktsiatele on raskem ligi pääseda ? maaklerid ei paku aktsiaid ja valitseb infovaakum. Kes viitsivad endale möödavaadatud turud (näiteks Kasahstani) selgeks teha ja seal varakult enne võimalike masside saabumist aktsiaid soetada, neile võib osaks langeda suur tulu, võimalik on ka suur kaotus. Millegipärast liigub väga suurel määral investorite raha jätkuvalt USAsse. USA oli sadu aastaid üheks juhtivaks arenevaks turuks, kuid viimased 50 aastat ta seda enam kindlasti pole. Kohati peavad investorid liigselt kinni juurdunud traditsioonidest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
"Tunnen, et on vaja telefon kätte võtta... ja kukun jälle töösse!"
Miks juhtub nii, et inimesed on pidevalt ühenduses tööga, millised on tagajärjed ja kuidas ennast tööst lahti haakida, kirjutavad organisatsiooniuurijad Anne Reino, Alo Treial ja Maria Murumets Äripäeva essees.
Miks juhtub nii, et inimesed on pidevalt ühenduses tööga, millised on tagajärjed ja kuidas ennast tööst lahti haakida, kirjutavad organisatsiooniuurijad Anne Reino, Alo Treial ja Maria Murumets Äripäeva essees.
Ferrari kutsub tagasi 23 000 sõidukit
Itaalia autotootja Ferrari kutsub tagasi 23 555 sõidukit, sest kahtlustab paljudel mudelitel viga pidurites, vahendab ajakiri Car and Driver.
Itaalia autotootja Ferrari kutsub tagasi 23 555 sõidukit, sest kahtlustab paljudel mudelitel viga pidurites, vahendab ajakiri Car and Driver.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Nädala lood: suures skeemis paljastati Eesti firma, elekter kallineb hoogsalt edasi
Selle nädala olulisematest sündmustest tasub esile tuua üks rahvusvaheline skeem, mille paljastamisel tuli esile ka Eesti firma. Lisaks ei saanud mööda energeetikast, sest tuleval talvel ähvardab elektri hind tõusta selgelt kõrgemale, kui oli suvine hinnatipp.
Selle nädala olulisematest sündmustest tasub esile tuua üks rahvusvaheline skeem, mille paljastamisel tuli esile ka Eesti firma. Lisaks ei saanud mööda energeetikast, sest tuleval talvel ähvardab elektri hind tõusta selgelt kõrgemale, kui oli suvine hinnatipp.
Paar miljonit kilo maasikaid mädaneb Soomes põllule
Ukraina sõja põhjustatud tööjõuprobleem on peapõhjus, miks hulk maasikaid Soomes põllule on jäänud, kohati on ka vihmad maasikakorjamist takistanud, kirjutab Yle uudisteportaal.
Ukraina sõja põhjustatud tööjõuprobleem on peapõhjus, miks hulk maasikaid Soomes põllule on jäänud, kohati on ka vihmad maasikakorjamist takistanud, kirjutab Yle uudisteportaal.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.