Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Defitsiitse notariaja saab maaklerile pistist makstes

    Notariaegadega hangeldatakse massiliselt, hangeldavad ka tuntud firmade maaklerid.
    Kõned juhuslikult valitud maakleritele või riiulifirmade müüjatele näitasid, et pea iga teise käest saaks osta Tallinnas maatehingu vormistamiseks 1000?3000 krooni eest kiiresti notariaja. Ametlikult on ajad notarite juurde broneeritud jaanuari keskpaigani.
    Ühel eelmise nädala tööpäeva hommikul võttis Äripäev esimese internetist leitud kinnisvara- ja ärikonsultatsioonifirmade nimekirja ette, ja lõunaaeg polnud veel käeski, kui juba oli neli-viis ajamüüjat olemas. A-tähest kaugemale minema ei pidanud. Notariaegu pakkusid nii väikesed kinnisvarabürood kui ka Eesti suurim, Arco Vara.
    Järgmisel päeval tehtud teine katse andis sama tulemuse. Tuntud büroodest lisandusid Pindi, Rime ja Uus Maa Tartu osakond. Erandlikult ei küsitud viimases notariaja eest tasu.
    Arco Vara esimene kõnetatud maakler aidata ei saanud. ?Võib-olla mõne kaudu isegi saaks, aga meil on suhteliselt limiteeritud. Proovige mõnda teist, kel notaritega ehk isiklikumad suhted,? arvas ta.
    Järgmine Arco Vara maakler vastas, et proovib otsida notariaega varasemaks kui jaanuar. ?Lubada ei saa. Andke kontaktandmed,? sõnas ta. Tasu kohta lausus maakler kõhklevalt, et pigem jääb see mõne tuhande krooni kanti. ?Nagu konsultatsiooniteenusena,? täpsustas ta.
    Ühe väiksema Tallinna kinnisvarafirma kaudu oleks saanud detsembri alguseks aja ühe äsja tööle hakanud notari juurde Tallinnas. Maakler küsis 2000 krooni, eelistatavalt sularahas. ?Oma paberid võite meie kaudu saata, aga ka ise viia,? pakkus ta.
    Tallinna ühes valmisfirmade müügikontoris teatas telefonile vastanud mees kiirelt, et temalt saaks maa müügiks notariaja järgmiseks nädalaks Raplasse, tasuga 1500 krooni sularahas. Raplas tegutseb kaks notarit, kelle juurde ametlikult saaks detsembri teises pooles või jaanuaris.
    Teises riiulifirmade müügifirmas anti notariaja leidmise korraldus järgmisele töötajale edasi ja see lubas uudise korral helistada. Tasust lubati rääkida siis, kui vaba aeg on leitud.
    Arco Vara elamispindade grupi juht Urmas Tehver oli oma maakleri käitumisest hämmingus. Tehveri kinnitusel tekitaks sellise asja avalikuks tulek pahanduse, hangeldamise teemast on ka mitu korda firmas räägitud. ?Tegelikult on nii, et see on meie puhul keelatud,? kordas ta. Neile, kes niimoodi notariaega tahavad, on Arco Vara pakkunud, et tulgu konsultatsioonile, nad aitavad tehingut korraldada. ?Loodan, et rääkisite üksteisest mööda. Et mu maakler mõtles seda konsultatsiooni,? sõnas Tehver. Ta lisas, et kõike, mis on defitsiit, üritatakse äriks teha: ?Mõned aastad tagasi oli teema, et isegi notarid ise olid sellega seotud.?
    Kinnisvarafirma Uus Maa juhatuse esimees Jaanus Laugus sõnas, et on hangeldamisest kuulnud, aga et sellega tegelevad väiksemad n-ö paraadnafirmad. ?Proovige meid ka,? ärgitas ta. Lahendus on tema sõnul selles, kui defitsiit kaoks ära. ?Täna väga suurt probleemi enam ei ole aegadega, paarinädalasega varuga peaks saama,? leidis Laugus.
    Tallinnas Narva maantee 13 töötava notari Mare Milleri juurde saaks aja siiski jaanuari keskpaigaks. Miller sõnas, et notarite seas on aegadega hangeldamine teada probleem, kuid midagi selle kaotamiseks teha ei osata.
    ?Olen püsiklientidele rääkinud, et kui midagi sellist ära taban, siis nad enam aegu meie büroosse ei saa,? rääkis Miller. Samas ei saa ta kindlaks teha, kas kinnisvarafirma kaudu tulev pärimisasi on vahele ostetud toiming või ausalt broneeritud. Tema bürool on ka ooteleht nendest, kes tahaksid varem aega saada. ?Praegu on see ka nii täis, et detsembriks me ootelehele enam inimesi ei võta,? sõnas Miller. ?Tühje aegu ei ole praktiliselt niikuinii.?
    Vastab Viljar Peep, justiitsminis-teeriumi vabakutsete ja õigus-registrite talituse juhataja
    Sellest, kui kiiremaks notari juurde saamiseks küsitakse altkäemaksu, tuleks teatada politsile või prokuratuurile, ütleb Viljar Peep.
    Miks on notarid Tallinnas jaanuari alguseni või keskpaigani hõivatud, kui ma eraisikuna tahan maatehingut vormistama minna?
    Alustuseks tuleb öelda, et aasta lõpp on alati kaasa toonud tehingute arvu kasvu ja paljudel notaritel on Tallinnas täna tõesti selliseid järjekordi, kuid on ka lühemaid aegu. Selliste ooteaegade (nt jaanuarini) puhul on toimingu taotlejaks tihti n-ö inimene tänavalt, samas kui valdavalt tehakse toimingud panga või maakleri broneeritud aegadel ning siis nii pikka ooteaega pole.
    Äsja tehtud küsitluse andmeil pakutakse Tallinnas enamikus büroodes n-ö tänavalt tulijale keskmiselt 4?6nädalast ooteaega. Samas kolmes büroos on ooteaeg kuni kolm nädalat ning sel aastal nimetatud uute notarite juures kaks nädalat ja vähemgi. Tallinnas on sellel aasta viis uut notarit büroo avanud ja kohe avab üks veel ? nende tööle asumine vähendab teiste koormust.
    Kuidas kommenteerite seda, et turult on võimalik osta alates 1000 krooni eest vaba aega juba järgmiseks nädalaks, kui õige inimese poole pöörduda?
    Selliseid kuuldusi on ministeeriumi jõudnud. Kui spekuleerija tekitab mulje, et notari juurde saamiseks peabki tema kaudu (altkäe)maksu maksma, siis on tegemist karistusseadustiku kohaselt kelmusega. Sellisel puhul tuleks sellest kindlasti teada anda politseile või prokuratuurile ja samuti Notarite Kojale, kes saab siis notaribüroosid hoiatada, et sellisele spekulandile ei broneeritaks enam aegu.
    Notarite Koda saatis eelmisel nädalal pärast seda, kui Äripäev tundis huvi notari­aegade müügi teema vastu, kõikidesse notaribüroodesse selle kohta järelepärimise.
    Notarite Koja esimees Tiit Sepp rääkis, et säärane sisejuurdlus pole esmakordne, kuid nüüd tahetakse kiiresti teada saada notariaegadega hangeldamise värskeim olukord. Ta kaalus mõtet ka omalt poolt juhuküsitluse põhjal pettureid välja peilida ja neist must nimekiri koostada. ?Oleme hästi mures ja kaalume, mida teha,? märkis Sepp.
    Vastuseid ootab koda sel nädalal, et neid analüüsida. ?Siis saaks teatada, et notar lihtsalt lõpetab selle pulli ära, ta ei jaota enam neid aegu,? sõnas Sepp. Ta on kindel, et notarid ise aegadega ei hangelda. Igas büroos on ootenimekiri ja hädavajadusel saab kiirema aja ka notaribüroost, ametlikult ja tasuta. Samas on tema sõnul aegadega hangeldatud aastaid, ka siis, kui järjekordi eriti polegi. Inimesed ei tea olukorda ja kelmid kasutavad seda ära.
    Tallinnas on koos mõne uue, varsti tööle asuva notariga 44 notarit, Eestis kokku 88. Sepa sõnul on neid piisavalt, võrreldes rahvaarvuga. Kuid kinnisvaratehingute arvu ülikiire kasv tekitab järjekordi ja vajaduse järjest uute notarite järele. ?Paar kuud läheb 200 korteriga majaga,? sõnas Sepp. Koda toodab tema sõnul kümnete kaupa notareid juurde. Järgmised kümme notarit asuvad tööle järgmisel kevadel. ?Annaks taevas, et see kinnisvaramull lõhkeks enne, kui meil ülisuur arv notareid tööle on pandud,? lisas ta.
    Notarite Koja tegevdirektori Katrin Simmermanni sõnul on nii koja kui ka notarite jaoks täiesti uus informatsioon see, et tasu eest notariaegade vahendamine on muutunud tavapäraseks ja seda isegi tuntud kinnisvarabüroode jaoks. ?Seni on notarite ooteaegade müüki peetud suhteliselt kahtlase taustaga kinnisvaravahendajate pärusmaaks,? nentis ta.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.