Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Huvi Tallinki vastu on kasvatanud järsult väärtpaberikontode arvu

  Kui novembri esimestel nädalatel avasid eraisikud keskmiselt 300?400 uut väärtpaberikontot, siis eelmisel nädalal oli uute avatud kontode arv 2449. Tallinki aktsiaid sai märkida alates eelmisest esmaspäevast.
  Peale Eesti väikeinvestorite on võimalus aktsiaid märkida ka soomlastel.
  Kui Eestis on praegu umbes 180 000 väärtpaberikontot, siis Soomes oli oktoobris kontoomanike arv 843 000. ?Kuna Soomes ei ole kaua aega häid IPOsid olnud, siis väikeinvestorid on kindlasti väga elevil,? lausus Hansa Investeerimisfondide juht Alvar Roosimaa. Sel aastal on Soomes korraldatud üks esmaemissioon. Mais tuli börsile IT-firma AffectoGenimap, mille emissiooni maht oli 688 mln krooni.
  Tallinki puhul taandub Roosimaa sõnul otsuse tegemine kahele vastandlikule argumendile. Ühelt poolt on aktsia hinnatase nõudlik, kuid teisalt on turu nõudlus väga suur.
  ?See on ideede võitlus ? kas vaadata rohkem fundamentaalset poolt, mille järgi ta tundub natuke kallis, või vaadata nõudlust, mis ilmselt on meeletu,? sõnas Roosimaa. Viimasel juhul tasub Tallinkit osta argumendiga, et nõudluse-pakkumise vahekord on firma börsiletulekul ühele poole kaldu.
  Siiamaani on investorid tõepoolest neelanud IPOdelt kõike, mida kätte saavad, sest asju, mida neelata, on vähe olnud. ?Ükskord võiks ka Eestisse jõuda emissioon, mis läheb alla esimesel päeval,? leidis Roosimaa. Ida-Euroopas ei oleks see midagi uut. Näiteks Varssavis on mitmeid ettevõtteid, mis on IPOst saadik miinuses.
  Eestis ei ole IPO-järgset langust veel kunagi nähtud. ?Tegu ei ole kindlasti tasuta lõunaga, nagu on hakatud eeldama pärast Starmani ja Tallinna Vett,? manitses fondijuht. ?Aga ilmselt toimub ka Tallinki peale samasugune tormijooks,? oli ta veendunud.
  Roosimaa sõnul ei sobi aktsia investorile, kes ootab iga aasta regulaarseid väljamakseid, kuna Tallink ei ole praegu dividende maksev ettevõte. ?Aga meil ei ole selliseid fonde, kus oleks regulaarseid väljamakseid vaja teha ning pensionifondides algavad regulaarsed väljamaksed paarikümne aasta pärast,? lausus Roosimaa ning tõdes, et kui aktsia hind läheb üles, sobib ta igale poole.
  Hansa Investeerimisfondid ei ole veel otsust Tallinki suhtes langetanud.
  LHV tasulise lisateenuse LHV Pro klientidel soovitatakse aktsiaid märkida ja kiirelt müüa.
  Peamine LHV soovitus erainvestorile on ?märgi ja katsu kiiret kasumit teenida?. Sealjuures loodetakse kutseliste investorite huvile.
  Samas toonitatakse, et ostmise ja kiire müümise strateegia võib põruda, kui professionaalsete investorite huvi on madal.
  Tallinki riski peavad LHV analüütikud siiski kõrgeks, samuti hinnataset.
  Rahavoogude mudeli põhjal oleks Tallinki aktsia hind 75 krooni, mis on IPO hinna alumine äär.
  Autor: Lauri Matsulevit?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
USA nafta laovarude vähenemine kergitas nafta hinda
Kui nafta hind oli kolmapäeval esialgu langenud viimase kuue kuu madalaimale tasemele, siis USA oodatust madalamad nafta laovaru numbrid lükkasid nafta hinna ülespoole, vahendab Reuters.
Kui nafta hind oli kolmapäeval esialgu langenud viimase kuue kuu madalaimale tasemele, siis USA oodatust madalamad nafta laovaru numbrid lükkasid nafta hinna ülespoole, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Väikepruulijad pettusid valitsuses: see on näkku sülitamine
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Elektrilevi saab 8 miljonit elektri mikrotootjate võrku ühendamiseks
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.