Romet Kreek • 4. detsember 2005 kell 22:00

GM kustutab tuld bensiiniga

General Motors üritab piltlikult öeldes kustutada tulekahju bensiiniga kastes.

Maailma suurim autotootja leidis, et nende aastalõpu automüügi allahindlused on liiga väikesed, mistõttu otsustati autoostjatele pakkuda täiendavat allahindlust.

Tekib raskusi arusaamisega, kuidas see abinõu peaks tooma ettevõtte kahjumist välja. Kui ettevõte alandab veelgi automüügihindu, kuigi ettevõte müüb suurte kulude tõttu niigi kahjumiga, ei saa kasumit küll kusagilt tekkida.

Kangelase aktsia hind langes 2,3 protsenti, 22,08 dollarile.

Dow Jonesi tööstuskeskmine langes reedel 0,32 protsenti, 10 877,51 punktile. Selles indeksis on autotootja aktsial suur kaal. S&P 500 indeksit, milles on ka General Motorsi aktsia, auto­tootja hädad ei kõigutanud. Indeks tõusis 0,03 protsenti, 1265,08 punktile. Nasdaq, kuhu vana majanduse ettevõttel asja pole, tõusis 0,27 protsenti, 2273,37 punktile.

USAst on nädala jooksul tulnud palju makromajandusnäitajaid, mille järgi võib arvata, et majandus on päris korralikus kasvuhoos. See aga võimaldab tõlgendamist, et USA keskpangalt ei maksa enam hellitada varasemat ootust intressitõstmise lõpetamisest. Kõrgem intress võib aga laenudel põhinevale majandusele ebasoovitavalt mõjuda.

Kui vaadata USA suurte börsiettevõtete suhtarve, siis leiab igati suuri, vanu ja soliidseid ettevõtteid suhteliselt madala hinna/kasumi suhtarvu juures. Ma ei ütle, et see oleks madal, kuid see on palju madalam kui mõne aasta eest. Arvestada tuleb sellega, et ettevõtete kasumid on väga korralikult kasvanud.

Hetkel kuum