Eesti pankade omanikest on saanud ülevõtmiskandidaadid

?Täpsemalt öeldes arvan, et Sampo kontsernist võidakse üle võtta pangandusteenused ja elukindlustusteenuste üksus, aga mitte kahjukindlustuse üksus If P&C,? kommenteeris Äripäevale Soome eQ Banki analüütik Bengt Dahlström.

Ta lisas, et võimalikud ülevõtjad võivad olla Rootsi ja laiemalt kogu Skandinaavia pangad, nagu Swedbank, Danske Bank, SEB, Handelsbanken või Norske Bank.

?Sampo üksuste ülevõtmine võib toimuda isegi vaatamata sellele, et need üksused ei ole hetkel Sampo grupi juhi Björn Wahlroosi sõnul müügiks,? ütles Dahlström.

Dahlströmi hinnangul on nende spekulatsioonide põhjus tõsiasi, et suurtel Põhjala pankadel on läinud väga raskeks kasvada koduturul ja teistel Skandinaavia turgudel ilma ülevõtmisteta. Seda kinnitab tema sõnul ka Danske Banki otsus laieneda Iirimaale ja Põhja-Iirimaale.

Norra panga Norske Banki juht on väljendanud suurt soovi kasvada Rootsis ning teha seda just ülevõtmise teel.

?Sampo on tõesti ainuke suur Soome pank, mis on huvitav ülevõtmiskandidaat. Teised Soome pangad kuuluvad juba suurematesse gruppidesse, näiteks on Okobank osa OP panga grupist ja Nordea Finland kuulub Nordea gruppi,? kommenteeris ta.

Ka SEB ja Swedbank võivad Dahlströmi sõnul olla võimalikud ülevõtmiskandidaadid, kuigi mõlema panga omanikestruktuur võimaldab uueks omanikuks saada ükskõik millisel pangal.

Hetkel on SEB suuromanik Rootsi rikkaim perekond Wallenbergid ja Swedbanki suuromanikud on mitmed hoiupangad. ?Samas ei ole nende Rootsi pankade puhul võimalik vaenulik ülevõtmine,? ütles Dahlström. Analüütikul on hetkel Sampo panga aktsiale soovitus ?kogu? ja hinnasiht on 14,7 eurot.

?Selline spekulatsioon pole meile mingi üllatus, oleme harjunud sellega, et aeg-ajalt kerkivad esile kuulujutud,? selgitas Sampo grupi kommunikatsioonijuht Hannu Vuola. Ta lisas, et kui selles jutus vastaks midagi tõele, oleks nad sellest juba ka Helsingi börsile teada andnud.

?Oleme ausad ja näeme, et ühel päeval tulevikus võivad Sampo kontsernis aset leida mõningased strukturaalsed muudatused,? märkis Vuola.

?Meie pank ei kommenteeri kunagi analüüse, spekulatsioone või muud infot, mis puudutab seda, et meie võime olla sobiv ülevõtukandidaat. Kui midagi taolist peaks juhtuma, hoiame oma kommentaarid ja seletused hilisemaks,? kommenteeris teemat Swedbanki investorsuhete juht Jonas Blomberg.

?Eks selliseid jutte on kaua räägitud,? selgitas tagasihoidlikult SEB Ühispanga Fondide juhatuse liige Sven Kunsing. Ta lisas, et Rootsis on näiteks pankasid, millel puudub normaalne väljund Soome turul ja Sampo pakuks seda neile.

Lisaks on Euroopas ja mujal maailmas pankasid, millel pole head väljundit rikastele Põhjamaade turgudele ega ka kiirelt arenevatele Balti riikide ja Ida-Euroopa turgudele, mida võiksid pakkuda nimetatud Rootsi pangad.

?Nii et kõik on võimalik, välistada ei saa midagi,? kommenteeris Kunsing.

Hetkel kuum